VIX endeksinin düşmesi piyasalarda pozitif algının olduğuna, endeksin yükselmesi ise piyasalarda endişenin arttığına işaret eder.

Korku endeksi 2008 krizinde 96 seviyesine kadar yükselirken, pandemi döneminde ise 85 seviyesini gördü. Tabii bu iki olay çok ekstra bir süreç olduğu için endeks bir daha bu seviyelere ulaşmadı fakat dönem dönem 48/50 bandına doğru yükselişler izliyoruz.

Bu tarz yükselişlerde savaş, resesyon beklentileri gibi piyasaları paniğe iten olaylar yaşandı.

Korku endeksinin 1992 yılından bu yana ise 9-10 bandının altına gelmediğini görmekteyiz. Benim çok öncelerden beri söylemiş olduğum bir ifadeyi burada da tekrarlamış olalım.

Korku endeksi 10 seviyesine yaklaştığında piyasalar için negatif fiyatlama bekleyin. Bu sözümü çoğunlukla anlamayanlar oluyor. Hocam korku endeksi düşerken neden negatif fiyatlama bekleyelim tarzı sorular geliyor.

Korku endeksinin tarihine baktığımızda ne zaman 10 ve 9 seviyelerine yaklaşıldıysa piyasada negatif bir haber, veri vs gibi bir durum sonrası negatif fiyatlamalar olduğunu görmekteyiz.

Bu nedenle endeksin düşüşü aslında negatif sürecin yaklaştığını, endeksin yükselişi ise pozitif sürecin geleceğine yönelik beklenti oluşturur. Tabii bunlar günübirlik beklentiler olmamalıdır.

Bu hafta Nasdaq öncülüğünde küresel borsalarda sert düşüşler izliyoruz. Ben bunu geç kalınmış bir satış olarak değerlendiriyorum. Bu yıla başlarken piyasalar Fed’den mart ayında bir faiz indirimi ve yılın genelinde 5-6 indirim daha bekliyordu. Gelinen süreçte Fed faiz artırır mı soruları bile soruldu fakat bu değişen sürece rağmen borsalarda net bir düşüş gelmemişti.

Bu nedenle bu düşüşleri bekliyordum fakat süresi gecikmeli oldu. Borsalardaki düşüşü bir düzeltme hareketi olarak değerlendirmek gerekiyor.

Yılın geri kalan bölümünde en önemli başlıklardan biri ABD seçimleri olacak. Joe Biden’ın çekilmesinin ardından yarış Kamala Harris ve Donald Trump arasında geçecek.

Anketler ise değişkenlik gösteriyor. Bu nedenle mevcut belirsiz ortam piyasalar için de negatif etki yaratıyor. Bu belirsiz sürecin devam edeceğini ve piyasaları negatif etkileyeceğini düşünüyorum.

Aşağıdaki grafik VIX korku endeksine ait. Grafikte görüleceği gibi mavi çizgi 1992 yılından bu yana dip bölge konumunda. Endeks 30 ve üzerine doğru bir yükseliş gerçekleştirirse o süreçte piyasalarda pozitif fiyatlama beklemeye geçilebilir.