Türkiye

Yangın faciasında ölen 24 kişinin kimliği belirlendi! Aralarında DJ Gökay da var

İstanbul Beşiktaş'ta 16 katlı binanın altındaki eğlence merkezinde çıkan yangında hayatını kaybeden 29 kişinin kimlikleri belirlendi. Faciadan ağır yaralı kurtulan bir kişinin tedavisi ise devam ediyor.

Hayatını kaybeden işçilerin isimleri

Yangında hayatını kaybeden 29 kişinin kimliği belli oldu: Gökay Tevlek (Dj), Gökhan Yıldırım, Adem Özçelik, Gökhan Akbulut, Alparslan Salih Derelioğlu, Kadir Orhanoğlu, Ahmet Uzun, Ahmet Kartal, Barış Güngör, Fahrettin Korkut, Kardeşi Musa Korkut, Atanur Aladağ (aşçı), Mehmet Okumuş, Özkan Baş, Efe Demir, Sinan Yılmaz, Ahmet Mehduş, Ramazan Altan, Shır Agha Bigzade, Şivan Dolu, Hüseyin Ak, Muhammed Ali Yıldırım, Ahmet Sever, Barış Güngör, Emrah Demiroğlu, Cengiz Aksoy, Binali Çayır, kaynak ustası Yılmaz Kıhrı ve oğlu Akın Kıhrı.

DJ Gökay da ölenler arasında

Ölenler arasında gece kulübünde DJ olarak çalışan Gökay Tevlek de bulunuyor. Tadilatta kaynak ustası olarak çalışan Yılmaz Kıhrı ile oğlu Akın Kıhrı da var. Kimliği tespit edilenlerden 16’sının cenazesi yakınlarına teslim edildi.

İlk ruhsatı 37 yıl önce almış

İstanbul Valisi Davut Gül, bina için 1987'de alınan bir ruhsat bulunduğunu, 2018 yılında da bunun yenilendiğini söyledi.

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu da binanın 1987'de ruhsat verilen bir gece kulübü olduğunu belirterek şunları söyledi: "En son itfaiye raporu 2016'da veriliyor. 2018'de bir ruhsat yenilenmesi ilçe belediyesi tarafından yapılmış. Bunlar incelenecek, savcılık da gereken süreci başlattı. Yapının statik güvenliği ile ilgili arkadaşlarım da burada inceleme yapıyor. Gerekirse komşuların tahliyesi gibi konularda destek olacağız. Eski bir yapı."

Adli ve idari soruşturma

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında 3 cumhuriyet savcısının görevlendirilmesi yapıldı. Ayrıca idari soruşturmada başlatıldı ve müfettiş görevlendirildi.

Gözaltındakilerin suç kaydı çıktı

Ekiplerce, iş yerinin mesul müdürü İ.Ş. (65), iş yerinin ortakları M.M.C. (45) ve Ş.Ş. (50), muhasebeci S.A. (39), işletme müdürü A.A.P. (26), tadilatla ilgili metal işleri sorumlusu K.E. (47), metal işleri firma sahibi Ç.A. (43) ve mobilyacı E.E'nin (40) olduğu 8 kişi gözaltına alındı. Yapılan çalışmada, İ.Ş, Ş.Ş. ve E.E'nin "kasten yaralama", S.A'nın "cinsel taciz", A.A.P'nin ise "kullanmak için uyuşturucu veya uyarıcı madde satın almak, bulundurmak ya da uyuşturucu madde kullanmak", "Ateşli Silahlar Kanunu'na muhalefet" ve "kasten yaralama" suçlarından kayıtları olduğu belirlendi.

Uzmanlar yangını değerlendirdi

Türkiye Yangından Korunma ve Eğitim Vakfı (TÜYAK) Başkanı Dr. Kazım Beceren yangına ilişkin "İnşa aşamasında, özellikle ateşli çalışmalar sırasında alınması gereken tedbirler vardır. Bu yangının ölümle sonuçlanması, bu tedbirlerin alınmadığını gösteriyor" dedi.

Yangın güvenlik uzmanı Levent Yasa da "İtfaiyenin müdahalesi yerinde ve doğrudur, fakat yangın büyük olduğundan ve içeride yanıcı madde çok fazla olduğundan dolayı böyle bir can kaybıyla karşı karşıyayız" ifadelerini kullandı.

Yangına ilişkin İçmimarlar Odası İstanbul Şubesi Başkanı Herdem Süer ise "Burada bir iç mimar olsaydı, iç mimarlık projesi kullanılsaydı bu yangın belki gerçekleşmeyecekti." diye konuştu.

 Görgü tanıkları olayı anlattı

Tadilat esnasında çıkan yangına ilişkin esnaf Mehmet Cengiz, alevlerin dış cepheyi sardığını, o esnada apartman görevlilerinden birinin ilk müdahalede bulunduğunu söyledi.

Görgü tanıklarından Sema Soğancı da "5-6 dakika geçmeden hemen itfaiye geldi. Patlamalar, çatlamalar, öyle sesler duydum. İçeride insanlar var mı diye merak ettim" ifadesini kullandı.