Ekonomi

Zeytin projesine AB hibesi

Zeytin Değer Zincirinde Yenilikçi ve Sürdürülebilir Kümelenme Projesi (OASIS), Avrupa Birliği'nden (AB) hibe desteği aldı.

Zeytin sektöründeki KOBİ'lerin sürdürülebilir uygulamalar konusunda bilinçlendirilmesi ve iklim değişikliği ile dış etkenlere karşı dayanıklılıklarının artırılması amacıyla başlatılan uluslararası Zeytin Değer Zincirinde Yenilikçi ve Sürdürülebilir Kümelenme Projesi (OASIS), Avrupa Birliği'nden (AB) hibe desteği aldı.

İzmir Ticaret Borsası'ndan (İTB) yapılan açıklamaya göre, OASIS Projesi, Avrupa Yenilikçilik Konseyi ve KOBİ Yürütme Ajansı Tek Pazar Programı kapsamında finanse edilmeye hak kazanan iki projeden biri oldu. Türkiye'den İTB'nin koordinatörlüğünde yürütülen projeye, İzmir Tarım Teknoloji Merkezi ve Ege İhracatçı Birlikleri ile İspanya ve İtalya'dan çeşitli kurumlar ortaklık ediyor.

Bu proje, zeytin sektörü KOBİ'lerini sürdürülebilir uygulamalar konusunda eğitmenin yanı sıra, tedarik zinciri boyunca iş birliğini teşvik ederek iklim değişikliği ve diğer dış etkenlere karşı dayanıklılıklarını artırmayı hedefliyor.

İTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, yaptığı açıklamada, tarım alanında üreticiyi ve sektörü kalkındıracak her adımda 132 yıldır destek olmaya devam ettiklerini vurguladı.

"Daha rekabetçi bir pazar yeri inşası amacıyla yola çıktık"

Zeytin ve zeytinyağı sektörünün ülke ekonomisi için büyük önem taşıdığını kaydeden Kestelli, şunları ifade etti:

"Mevcut katkısına nazaran çok daha büyük bir potansiyeli olduğunu, bu sektörden çok daha fazla katma değer elde edebileceğimizi biliyoruz. Zeytin ağacı sayısını, verim ve kaliteyi arttırmanın yanında, dünya pazarındaki konumu ile rekabet gücünün arttırılması hususu en hayati konular. Bu projemizle özellikle sektördeki KOBİ'lerimizi güçlendirerek üretimde katma değer artışının sağlanması, güçlü bir tedarik zinciri ağının kurulması, daha rekabetçi bir pazar yeri inşası amacıyla yola çıktık."

Sadece ürünlerin değil, tedarik zincirleri ve değer zincirlerinin de rekabet ettiğinin altını çizen Kestelli, orta ve uzun vadede zeytin ve zeytinyağı sektörüne yönelik etkin politika geliştirilmesi gerektiğini aktardı.

150 KOBİ için 15 farklı eğitim programı

Proje, her ülkeden 50 KOBİ olmak üzere zeytincilik sektöründe faaliyet gösteren toplam 150 KOBİ'yi hedef alıyor. Bu çalışma kapsamında, daha önce başarılı bir şekilde tamamlanmış 10 örnek proje araştırılacak ve bu projeler KOBİ'ler için yol haritası olarak sunulacak. Ayrıca, 150 KOBİ için çeşitli temalarda 15 farklı eğitim programı düzenlenecek. Bu eğitimler, gıda israfını önlemeye ve kaynakların verimli kullanımını artırmaya yönelik tedbirleri içerecek.

16 Mayıs'ta başlayan ve 36 ay sürecek olan proje, toplamda 997 bin avro bütçeye sahip olup, bu bütçenin yüzde 90'ı hibe olarak planlandı.