Kripto Para

AI16z Botunun Ekibi Otonom Kripto Yapay Zekâ Araçlarını İncelemek İçin Stanford’la İş Birliği Yaptı

AI16z blokzinciri destekli yapay zekâ aracını eliştiren Eliza Labs, otonom yapay zekâ botlarının daha geniş dijital varlık ekonomisiyle nasıl entegre olacağını incelemek üzere Stanford Üniversitesi ile iş birliği yapıyor.

AI16z blokzinciri destekli yapay zekâ aracını eliştiren Eliza Labs, otonom yapay zekâ botlarının daha geniş dijital varlık ekonomisiyle nasıl entegre olacağını incelemek üzere Stanford Üniversitesi ile iş birliği yapıyor.

Araştırma, Stanford’un mevcut Dijital Para Biriminin Geleceği Girişimi kapsamında gelecek yılın başlarında başlayacak ve uzun süredir kriptografi alanında çalışan, kripto odaklı profesörler Dan Boneh ve David Mazières tarafından yönetilecek. Mazières, aynı zamanda Stellar blokzincirinin kurucu ortaklarından biridir.

Bu adım, “merkeziyetsiz yapay zekâ” alanındaki hızlı gelişmelerin yaşandığı bir dönemde atılıyor. Otonom ajanlar, sosyal medyada neredeyse hiç insan müdahalesi olmadan faaliyet göstermeye başlarken, AI16z ve Marc Andreessen tarafından finanse edilen Truth Terminal gibi projeler kripto topluluğunun dikkatini çekmiş durumda. Bu projeler, popülerlik kazanan ve hızla ilgi gören tokenlar başlatmış veya tanıtmıştır.

Pek çok kişi, günümüzde çevrimiçi olarak erişilebilen büyük miktarda veri kullanılarak programlanan yapay zekâ aracılarının doğal olarak internet tabanlı dijital para birimlerine yöneleceğini öngörüyor.

Ekip, pazartesi günü yayımladığı basın bülteninde, “Eliza Labs’ın açık kaynaklı Eliza çerçevesinden faydalanarak otonom ajan geliştirme alanında iş birliği yapacak olan bu ortaklık, yapay zekâ ajanlarının merkeziyetsiz finansal sistemlerde güven oluşturma, eylemleri koordine etme ve karar alma süreçlerini nasıl gerçekleştirebileceği konusundaki temel soruları ele alacak,” diye yazdı.

Eliza Labs, “seçilmiş endüstri iş birlikçileri” arayışında olduğunu belirtirken, hangi kuruluşlarla iletişime geçildiği veya kimin projede yer alacağı henüz netleşmiş değil.

Araştırma, bu üç temel alan etrafında yoğunlaşacak: “Ajan Güven Mekanizmaları,” “Çoklu Ajan Ekonomik Sistemleri” ve “Merkeziyetsiz Ajan Yönetişimi.” Diğer bir deyişle, araştırmacılar yapay zekâ botlarının ekonomi ve topluluklar kurma yollarını belirlemeye çalışacaklar. Ayrıca, “merkeziyetsiz yönetişim modelleri” ve koordinasyon protokollerini inceleyecekler.

Ayrıca ekip, “Bu gelişmeler, dijital ekonomilerde ajan etkileşimi için temel standartların oluşturulmasını hedefliyor,” diye belirtti.

Eliza Labs, AI16z DAO'nun arkasındaki kuruluş olup, sözde otonom yapay zekâ botu Marc AIndreessen tarafından yönetilen varlıkları tutmaktadır. (Ünlü girişim sermayedarı Marc Andreessen veya AI16z firması projeyle ilişkilendirilmemektedir.) AI16z DAO, tıpkı bir hedge fonu gibi yapılandırılmıştır ve burada gerçek insanlar, AI Marc tarafından uygulanan stratejilere yatırım yapmaktadır. Eliza Labs ayrıca, botların sosyal medyayı ve geniş interneti kullanmalarını sağlayan araçları geliştirmektedir.

Ekim ayında başlatılan AI16z'nin token'ı, CoinGecko'ya göre 820 milyon doların üzerinde bir piyasa değerine sahiptir.

Stanford’un Dijital Para Biriminin Geleceği Girişimi, dijital para birimlerinin çeşitli sektörlerdeki yükselen rolü ile ilgili standartlar belirlemek amacıyla hükümetler, işletmeler ve diğer kurumlarla iş birliği yapmaktadır. (Kaynak: theblock.co)