Ekonomi

ABD enflasyonu faiz indirimi konusunda nasıl sinyal veriyor?

Dün ABD’de Aralık ayı enflasyon verilerini takip ettik.

Manşet enflasyon %3,1’den %3,4’e yükselirken çekirdek enflasyon ise %4,0’dan %3,9’a geriledi. İki veri de piyasa beklentisinin üzerinde gerçekleşti.

Piyasalar 2023 yılının sonlarında Fed’den Mart ayında %90 ihtimalle faiz indirimi bekliyordu. Geçen hafta gelen güçlü istihdam ve dün gelen yüksek enflasyon verilerinin ardından bu beklentiler geriledi.

Ben uzun süredir ABD’nin henüz faiz indirecek bir ortama sahip olmadığını ifade ediyorum. Özellikle çekirdek enflasyonun yüksek oluşu bu beklentimi destekliyor. Bu sene bir faiz indirimi olabilir fakat bunun piyasanın beklediği gibi erken ve hızlı şekilde olacağını düşünmüyorum.

Bu gelişmelerin ardından piyasa fiyatlamalarına baktığımızda oldukça karışık bir görünüm izliyoruz. Özellikle yeni yıl başladığından bu yana dolar endeksi ve 10 yıllık faiz tarafında çok karışık fiyatlamalar var. Bir yukarı bir aşağı dalgalanmalar izliyoruz.

Örneğin dünkü verilerin ardından %4.07 seviyesini gören 10 yıllık faiz kısa bir süre içerisinde %3.96’ya kadar geriledi. Dolar endeksi ve faizdeki bu karışık görünüm tüm piyasalarda karışık fiyatlamalara neden oluyor. Bu nedenle bir süre piyasada netlik göremeyeceğimizi düşünüyorum.

Bu hafta analiz kısmında 10 yıllık faiz ve dolar endeksini inceleyeceğiz.

10 yıllık faiz kısa vadede karışık bir görüntüye sahip. Bu nedenle net bir beklentide bulunmak zor. Grafikte kırmızı ile belirttiğim yükselen eğilim desteği 3.80 civarından geçiyor. Bu açıdan baktığımızda 3.80 üzeri kalındığı sürece yukarı hareket ihtimali yüksek olacaktır. Yukarıda 4.10 eşiği aşılabilirse 4.20’ye doğru yükseliş bekleyebiliriz.

Dolar endeksinde de faizde benzer şekilde kısa vadede belirsiz fiyatlamalar izliyoruz.

Burada 102.80’de bir direnç söz konusu. Bu bölge yukarı yönde geçilirse yükselişlerin güçlenmesini bekleriz. Bu kapsamda 104.5 bölgesi potansiyel seviye olarak izlenebilir. 102.80 aşılana kadar kısa vadede aşağı riske karşı önlem almak gerekecektir.

Güncel Haberler

Daha Fazla Bekleyin...Başka Haber Yok