Altın ve EmtialarDövizEkonomi

ABD’de kritik istihdam verileri bugün açıklanıyor

ABD’de  Ağustos ayı tarım dışı istihdam verisi, bugün TSİ 15.30’da açıklanacak.

Piyasa beklentisi, kritik verinin 170 bin kişi olarak gerçekleşmesi yönünde olurken; son iki veri beklentilerin çok uzağında gelmemişti.

Tarım dışı istihdam verisi, Fed’in para politikasına yönelik yol haritasına karar verirken, baktığı en önemli iki veriden biri olurken, diğeri ise enflasyon olarak öne çıkıyor.

ABD ekonomisinin beklentilerin altında büyümesi ve istihdam piyasasında yavaşlamanın hızlanmasıyla, para piyasalarındaki fiyatlamalarda Fed’in eylül ayında yapılacak toplantısında faize dokunmayacağına yönelik beklentiler yüzde 90’a yaklaştı. Uzmanlar, özellikle tarım dışı istihdam verisinin küresel piyasaların yönü açısından belirleyici olabileceğini belirtiyor.

Bankanın 19-20 Eylül tarihinde gerçekleşecek Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısına kadar açıklanacak kritik veri setinde Ağustos ayı enflasyonu bulunuyor.

Piyasa ne tepki verebilir?

Küresel piyasalar tarım dışı istihdam verisine kilitlenirken, sürpriz bir verinin piyasa üzerinde oynaklık yaratması bekleniyor.

Piyasa beklentilerinin üzerinde gelecek bir veri, ABD istihdamında iyileşme sürüyor algısıyla Fed’in faiz artırımına gitme olasılığını kuvvetlendirebilir.

Bu da küresel borsa endekslerinde baskı, dolarda güçlenme, ABD tahvil faizlerinde yükselme ve ters korelasyon etkisiyle altın fiyatlarında baskılanma yaratabilir.

Tam tersi bir durumda yani verinin zayıf gelmesi halinde, istihdamda bozulma yaşanıyor algısıyla Fed’in bu ay faiz artırımını pas geçme olasılığı daha da artabilir. Bu durumda ise, dolar endeksinde geri çekilme, altın fiyatlarında ise yukarı yönlü bir harekete şahit olabiliriz.

Ons altın ve dolar endeksi kritik veri öncesi nasıl hareketleniyor?

Ons altın haftanın son işlem gününde ABD tarafında açıklanacak veriler öncesinde yatay bant üzerinde 1939 dolar bandında bulunuyor.
Geçtiğimiz gün hafif toparlanma ataklarında bulunan dolar endeksi bugün daha yatay bant üzerinde bulunuyor.
ABD verileri öncesinde ABD 10 yıllık tahvil faizleri sabah seansında 08.30’da 4.11 bandında bulunuyor.

 

Güncel Haberler

Daha Fazla Bekleyin...Başka Haber Yok