Ekonomi

Altın Operasyon…

Ons altında bu hafta başında son yılların belki de tarihin en önemli hareketlerinden birini yaşadık. Pazarı pazartesiye bağlayan gece piyasa açılışında 2.070 dolar civarından yarım saat içerisinde 2.145 dolara giden ons altın fiyatları, ardından 2.008 dolara kadar geriledi. 48 saat geçmeden toplamda 210 dolar civarında hareket yaşanmış oldu.

Yaşanan bu tarihi oynaklığı düz bir analiz çerçevesinde anlatamayız. Burada çok net bir operasyon yapıldı. Bu operasyonun ana temasını anlatmaya çalışacağım.

Ons altın 2020 pandemi döneminde, 2022 Rusya-Ukrayna savaşında ve bu yıl mart ayında küresel banka krizi (sözde kriz) olaylarında 2.070/2.080 bölgesine gitti ve her seferinde önemli bir geri çekilme yaşadı.

Kısacası teknik açıdan son 3 yılın zirve noktası 2.070/2.080 bandında oluştu. Son dönemde ABD 10 yıllık faizde yaşanan baskı neticesinde ons altın geçtiğimiz hafta cuma günü 2.070 dolar bölgesinin üzerini test etti ve piyasa kapandı. Hafta sonu herhangi bir olay yaşanmamasına rağmen piyasa açılışında bir tek ons altın tarafında hareket yaşandı.

Benim düşüncem short (satış) pozisyonlarının önemli bir bölümünde stop bölgesi 2.070/2.080 üzerine yerleştirilmişti. Piyasa açılır açılmaz yukarı giden ons altın neticesinde dünya genelinde short pozisyonları patlatıldı. Buna ek olarak yine tahminime göre ons altın son 3 yılın tepe bölgesini geçince çok daha yukarıya gidecek beklentisi ile açılan long (alış) pozisyonları da 48 saat geçmeden fiyatı 2.008 dolara indirerek patlattılar. Kısacası hem satış hem alış pozisyonları üzerine büyük bir operasyon yapıldı.

Bu tarz gelişmeleri çok sık görmeyiz. Fakat hem yıl sonu etkisi hem de muhtemelen pozisyon yığılmaları neticesinde bu operasyon gerçekleşti.

Bu aşamada artık hareketlerin normalleşeceğini düşünüyorum. Yani 24-48 sat içerisinde bir daha 200 dolarlık bir hareket yaşanmaz. 10 yıllık faizin seyri, küresel gelişmeler ve teknik seviyeler dahilinde dalgalanmalar devam edecektir.

İşin teknik tarafında çok kritik bir seviye olarak 2.008’i izliyorum. Daha önceki dönemlerde direnç olarak çalışan bu seviye artık destek konumuna geçti ve dün yaşanan düşüşte burası dip yapılarak tekrar yükseliş geldi. 2.008 dolar üzeri kalındığı sürece teknik yükselişler ön planda kalacaktır fakat gelecek süreçte olası bir 2.008 kırılımında görünümün satıcılı kısma dönmesini bekleyebiliriz.

Güncel Haberler

Daha Fazla Bekleyin...Başka Haber Yok