Dünya

Blair kaçak göçmenleri Türkiye’ye göndermeyi istemiş

Eski İngiltere Başbakanı Tony Blair’ın iktidardayken düzensiz göçü durdurmak için “Ruanda anlaşması tarzı” bir plan hazırladığı ortaya çıktı.

Independent Türkçe’de yer alan habere göre; 1997-2007’de görev yapan Blair’ın kayıtdışı göçün engellenmesi için daha “radikal” planlara başvurmayı değerlendirdiği görülüyor.

Ülkenin tanınmış gazetelerinden Guardian, Blair ve özel kalem müdürü Jonathan Powell’ın sorunla ilgili çözümler üretmek için devletin farklı birimlerinden yetkililerle bir araya gelerek “beyin fırtınası” yaptığını aktardı.

Bu görüşmeler neticesinde Powell’ın 2003’te hazırladığı “Sığınmacılık: Son Çare” adlı belgede, kaçak göçmenlerin Türkiye, Güney Afrika ve Kenya gibi ülkelerde kurulacak “güvenli sığınaklara” gönderilmesi seçenekleri değerlendiriliyor.

Buna göre adaya giden kayıtdışı Iraklı göçmenlerin Türkiye‘ye, Somalili göçmenlerin Kenya’ya, Zimbabvelilerin de Güney Afrika’ya gönderilmesi düşünüldü.

Söz konusu merkezlerin Birleşmiş Milletler Yüksek Komiserliği kontrolünde olması planlanıyordu.

Belgede, “Türkiye’nin böyle bir seçeneği değerlendirmeye hazır olabileceği” notunu paylaştığı da dikkat çekiyor.

Değerlendirilen seçenekler arasında göçmenleri İskoçya’daki Mull Adası’na veya Falkland Adaları’na gönderme alternatifleri de yer alıyor.

Güncel Haberler

Daha Fazla Bekleyin...Başka Haber Yok