Dünya

Bulgaristan’da 2 yıl, 5 seçim sonra hükümet kuruldu

Bulgaristan Parlamentosu, 2 yıldır devam eden ‘siyasi krizin’ ardından kurulan koalisyon hükümetini onayladı.

Değişime Devam-Demokratik Bulgaristan (PP-DB) ittifakı ile Bulgaristan’ın Avrupalı Gelişimi İçin Yurttaşlar (GERB) partisinin Başbakan Nikolay Denkov’un başbakanlığında kurduğu koalisyon hükümeti, 240 üyeli parlamentoda güvenoyu aldı.

201 milletvekilinin katıldığı oylamada, 132 “evet”, 69 “hayır” oyu kullanıldı. Kabinenin güvenoyu alabilmesi için en az 121 oy desteği gerekiyordu.

Bulgaristan’daki siyasi kriz yüzünden vatandaşlar, son 2 yılda erken seçimlere katılmak üzere 5 kez sandık başına gitmişti.

Nikolay Denkov 1,5 yıl başbakan

Bulgaria's Denkov gets mandate, with 7 days to form cabinet | TVP World
Denkov

En az 18 aylık bir görev süresi için seçilen hükümetin ilk 9 aylık döneminde PP-DB’den Nikolay Denkov başbakan olarak görev yapacak.

İkinci 9 aylık döneminde ise GERB partisinden Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Mariya Gabriel, başbakan olacak.

Başbakan Denkov, parlamentoda yaptığı konuşmada, bir başbakan yardımcısı ve 18 bakandan oluşan kabinede yer alan üyeleri ve önceliklerini anlattı. Denkov, “Vatandaşların, iş insanlarının lehine çalışacak ve Bulgaristan’ın gelişimini destekleyecek bir hükümet kurduk.” dedi.

Denkov hedeflerinin ülkenin Şengen alanı ve avroya geçişi olduğunu söyledi.

2 yıldır “geçici hükümetlerle ülkeyi yönetmekle” suçlanan Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rumen Radev, koalisyon hükümetinin kurulmasına tepki gösterdi. Radev, oylama sonrası bakanların yemin törenini beklemeden parlamento salonunu terk etti.

Güncel Haberler

Daha Fazla Bekleyin...Başka Haber Yok