Dünya

Kahve tehlikede: Starbucks çözümler üzerinde çalışıyor

CNN’nin haberine göre, küresel iklim değişikliğinin neden olduğu sıcaklık artışı, kahve sektörü için büyük tehdit oluşturuyor.

Kahvenin çok titiz bir tarım emtia ürünü olduğuna dikkat çeken CNN, haberinde Latin Amerika ve Karayipler’de hizmet veren finans kurumu olan Inter-American Kalkınma Bankası’nın 2023 raporuna yer verdi.

Kahve mahsullerinin düzgün bir şekilde büyüyebilmesi için belirli sıcaklık, ışık ve nem seviyelerine ihtiyacı olduğu belirilen raporda, şu an bu kriterlerin, Latin Amerika’nın belirli yerlerinde, ‘kahve kuşağı’ adı verilen bölgelerde büyük ölçüde karşılandığını ancak 2050 yılına gelindiğinde yükselen sıcaklıkların, kahve yetiştirmeye uygun alanları yüzde 50’ye kadar oranda azaltacağı belirtildi.

Emtia uzmanlarına göre, iklim krizi yüzünden dünyada kahve tüketiminin yüzde 70’ini oluşturan Arabica kahvesi risk altında. Bu durum ise kahve devi Starbucks’ı endişelendiriyor.

“Dünyadaki tüm kahvenin yaklaşık yüzde 3’ünü satın aldığını iddia eden Starbucks, ısınan bir gezegene daha iyi dayanacak şekilde özel olarak yetiştirilen yeni Arabica çeşitleri geliştiriyor” diyen CNN,  “Starbucks’taki ziraat mühendisleri, 10 yılı aşkın bir süredir farklı türde kahve ağaçları yetiştiriyor. Bunlar, kısa sürede yüksek miktarda meyve verecek ve kahve ağaçlarını çürüten ‘kahve yaprağı pası’ adlı hastalığa dayanıklı ağaçlar…” dedi.

Starbucks 400 bin çiftçiden ürün alıyor

Dünya çapında yaklaşık 36 bin şubesi bulunan Starbucks büyük ölçüde çiftçilere bağımlı ve 30 ülkede yaklaşık 400 bin çiftçiden ürün satın alıyor.

Onlar da dünyanın dört bir yanındaki diğer kahve çiftçileriyle birlikte küresel ısınmaya uyum sağlamakta zorlanıyor.

Starbucks, en son yıllık raporunda, “yüksek kaliteli arabica kahve çekirdeklerinin maliyetindeki artışlara ve yüksek kaliteli arabica kahve çekirdeklerinin bulunabilirliğindeki azalmalara” dikkat çekti: “İklim değişikliği bu faktörlerin çoğunu daha da kötüleştirebilir.” Son 5 yılda yılda 3 milyon tohum dağıtan Starbucks’ın 2025 yılına kadar “paslanma”ya dayanıklı yaklaşık 70 milyon ağaç dağıtacak.

Güncel Haberler

Daha Fazla Bekleyin...Başka Haber Yok