Dünya

Libya felaketi 2 gün sonra duyurmuş! Ölü sayısı 20 bini bulabilir

Libya’daki sel felaketinden en çok etkilenen 400 bin nüfuslu kıyı kenti Derne’de ölenlerin sayısı 6 bini aştı, binlerce kişi de kayıp. Ölü sayısının 20 bine ulaşmasından korkuluyor.

Orta Akdeniz’de etkili olan ‘Daniel’ fırtınası, 10 Eylül’de Libya’nın doğusunu vurmuştu. Bingazi, Beyda, Merc, Suse ve Derne kentlerinde sel felaketi yaşanmıştı. Derne Belediye Başkanı Abdulmenam Al-Ghaithi, sel felaketinde ölenlerin, kayıpların sayısına bağlı olarak 18 ila 20 bine ulaşabileceğini söyledi.

Derne kentinde defnedilenlerin sayısı 2 bini aştı, 1100 kişinin kimliği belirlenemeden toprağa verildiği açıklandı.

Barajlar çökünce Derne felaketi yaşadı

Derne kentini ikiye bölen vadi, fırtınanın neden olduğu yağmur sularıyla dolunca su seviyesi bugüne kadar görülmemiş bir şekilde yükseldi. Sel suların vadideki suyu tutan en önemli iki baraj üzerinde baskı oluşturdu. Bu baskıya dayanamayan barajlar çöktü. Bu da felaketin yaşanmasına neden oldu.

‘Sel suyunun yüksekliği 6. kata ulaştı’

Bölgeye giden AFAD Başkan Yardımcısı Hamza Taşdelen, dün gece CNN Türk’te Tarafsız Bölge programına bağlanarak Libya’daki sel felaketiyle ilgili son durumu şöyle anlattı:

“Su 5 ve 6’ncı katlara kadar çıkmış. Şehrin bir yakasının tamamı enkaza dönüşmüş durumda. Dere yatağının kenarındaki binaların neredeyse yarısı yıkılmış. Güçle yapılamayacak şeyler görüyoruz. Mesela bir elektrik direği ile binanın arasında 3’üncü katta bir araba var. Türkiye’den profesyonel ekipler geldi. Burada bir tayfun söz konusu. 200 kilometrelik alanı etkiledi. Mutlaka uyarı verilmiştir ancak suyun bir anda böyle gelebileceği öngörülememiş olabilir.”

‘Afet iki gün sonra duyurulmuş’

Taşdelen yaşanan afetle ilgili ilginç bilgiyi de şöyle aktardı: “Nüfusu 400 bin olan Derne’nin tamamı etkilenmiş durumda. Bizim öğrendiğimiz şey şu oldu; aslında Cumartesi günü afetin oluştuğu zaman ama Libya bunu Pazartesi duyurabilmiş.”

‘İnsanları çıkarmak için uğraşıyoruz’

“Türkiye’den çok profesyonel ekipler getirdik. 168 kişilik bir ekibimiz var burada. 3 tane kargo uçağımızla malzemeleri taşıdık” diyen Taşdelen, çalışmalarla ilgili şu bilgiyi verdi: “Türkiye ekibi olarak 168 kişi olarak buradayız. Biz burada canlı veya ölü olarak insanları çıkartmak için uğraşıyoruz. Çünkü çok fazla sayıda ölü var. Burada salgın ihtimaline karşı, ölülerin çıkarılması gerekiyor hızlıca.”

BBC Libya baraj grafiği

Baraj yıkımlarına soruşturma

Libya’da Ulusal Birlik Hükümeti, sel felaketinde 6 bin kişinin öldüğünü, binlerce kişinin de kayıp olduğunu duyurdu. Libya Başbakanı Dibeybe ise yağmur sularını tutan Derne barajlarının çökmesine ilişkin “acil soruşturma” talimatı verdi.

Bakan Fidan: Libya’ya ilk yardımlarımızı ulaştırdık

Bakan Fidan, sel felaketinin yaşandığı Libya’ya Türkiye’den ilk yardımların ulaştığını belirterek, “Ekiplerimiz 6 Libyalı kardeşimizi enkaz altından kurtardı” açıklamasını yaptı.

Eğitime 10 gün ara verildi

Libya’da sel felaketi nedeniyle eğitime de ara verildi. Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid ed-Dibeybe, yaşanan sel felaketi sebebiyle ilk ve orta öğretim kurumlarında eğitime 10 gün ara verildiğini duyurdu.

Güncel Haberler

Daha Fazla Bekleyin...Başka Haber Yok