Dünya

Paralı asker grubu Wagner, Rus ordusuna baş kaldırdı

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinde kilit rol oynayan ancak son dönemde Moskova yönetimine yönelik sert eleştirilerde bulunan Rus paralı asker grubu Wagner’in kurucusu ve lideri Yevgeni Prigojin, Rus ordusunun Rus ordusunun Wagner kampına füze saldırısı düzenleyerek çok sayıda askerini öldürdüğünü iddia etti.

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in gelişmelerden haberdar olduğunu ve gerekli önlemlerin alınacağını duyurdu.

Rusya’nın kamu yayıncısı RIA Novosti’ye göre Federal Güvenlik Ajansı, silahlı ayaklanma başlattığı gerekçesiyle bir ceza soruşturması başlattı.

Yayınlanan bir ses kaydında Prigojin, “Savunma Bakanlığı’na taviz vermeye hazırdık, silahlarımızı bırakacaktık. Verilen sözlerin bozulduğunu görüyoruz. Kamplarımıza füze saldırıları yaptılar. Wagner’in komutanlar konseyi karar verdi. Bu ülkenin ordusunun getirdiği kötülük durdurulmak zorunda” dedi.

Direnme çağrısı yapan Wagner lideri Prigojin şöyle dedi: “Biz 25 bin kişiyiz, ve bu ülkede neden tamamıyla kanun tanımazlık olduğuna bir bakacağız.”

“Biz darbe yapmıyoruz” diyen Prigojin, bunun bir adalet yürüyüşü olduğunu belirtti ve hamlelerinin sıradan Rus askerlerini tehlikeye atmadığını ifade etti.

Rusya Savunma Bakanlığı, “Prigojin’in açıklamaları gerçeklikle uyuşmuyor” dedi.

FSB’den tutuklayın çağrısı

Federal Güvenlik Servisi’nden (FSB) yapılan açıklamada, Prigojin’in açıklamaları ve eylemleri ‘silahlı bir iç çatışma başlatma çağrısı’ olarak nitelendirildi.

FSB ayrıca, Wagner savaşçılarını Prigojin’in emirlerini yerine getirmemeye ve kendisini tutuklamaya çağırdı.

“Rusya’da darbe girişimi”

T24 yazarı Hakan Aksay, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, gerilimi “darbe girişimi” olarak nitelendirdi. Soruşturma başlatıldığını da belirten Aksay, mesajında şu ifadelere yer verdi:

“Rusya’da darbe girişimi. Putin’in bugüne kadar kuşkulu yöntemlerle gelişip güçlenmesine göz yumduğu paralı Wagner birliklerinin sahibi Prigojin, sadece Savunma Bakanı Şoygu’ya değil, ülkedeki karışıklığa karşı da 25 bin silahlı gençle harekete geçtiğini duyurdu. Rus haber alma örgütü FSB Prigojin’in açıklamasıyla ilgili darbe girişimi iddiasıyla soruşturma başlattı.”

Güncel Haberler

Daha Fazla Bekleyin...Başka Haber Yok