Ekonomi

Emeklilerden çağrı: En düşük aylık 17 bin lira olsun

HAK Emekliler Derneği (HAK EMER-DER) Başkanı Bayram Altun, emekli maaşlarına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Emeklilerin geçim sıkıntısına çare olacak çözümlerin bir an evvel hayata geçirilmesi konusunda adımlar atılmasını beklediklerini ifade eden Altun, şunları kaydetti:

“Türkiye’deki yoksulluk, açlık sınırı, enflasyon ve alım gücü dikkate aldığında, en düşük emekli aylığı, asgari ücret seviyesine çekilmelidir. Milyonlarca emeklinin beklentisi bu yöndedir. Emeklilerin asgari bir yaşam standardına kavuşabilmesi için, bu talebimizin acilen karşılanması elzem hale gelmiştir.”

Prime esas kazançla prim gün sayısı olmak üzere iki önemli parametrenin dikkate alınarak, emekli maaşları için basamaklar oluşturulması gerektiğini aktaran Altun, “Çarpık gelir dağılımına son verip, adil gelir dağılımını sağladığımız takdirde bütün emeklilerin de çalışanların da sorunlarını kolaylıkla çözüme kavuştururuz.” değerlendirmesini yaptı.

DİSK Başkanı Yavuz’dan intibak yasası talebi

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonuna (DİSK) bağlı Emekliler Sendikasının Genel Başkanı Cengiz Yavuz da Ulus Atatürk Heykeli önünde sendikanın taleplerini dile getirdi.

Asgari ücretin, işçilerin zorunlu ihtiyaçlarını karşılayabilecek düzeyde olmadığını ve emekli aylıklarının asgari ücrete oranla her geçen yıl düşmeye devam ettiğini aktaran Yavuz, “2002 yılından 2023’e kadar geçen 21 yıllık süreçte aylıklarımızın asgari ücret karşısındaki kaybı yüzde 40’ları aştı.” dedi.

En düşük emekli maaşının yoksulluk sınırının yarısından az olmayacak şekilde belirlenmesini istediklerini belirten Yavuz, şunları kaydetti:

“İşçi ve memur emeklilerine yapılan zam oranları arasındaki adaletsizlik ortadan kaldırılsın. İntibak yasası çıkarılarak emekliler arasındaki eşitsizlik giderilsin. Haklı taleplerimiz, biz emeklilerin temsilcileri ile masaya oturulup mutabakata varılarak yaşama geçirilsin. Hazine katkılarınız, resmi enflasyon oranlarınız, üç-beş puanlık refah paylarınız hükümsüzdür.”

Etkinliğe katılan CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Taşçıer ise, Türkiye’de emekli ve dul-yetim aylığı alan 16 milyon kişi olduğunu söyledi.

Taşçıer, emekli aylığı alan 11 milyon emeklinin 6 milyonunun, ikinci bir işte çalıştığını ya da iş arayışında olduğunu belirterek, “Avrupa’nın emeklileri bu ülkenin 5 yıldızlı otellerinde tatil yaparken bizim emeklilerimiz bu otellerin mutfağında patates soyuyor.” dedi.

Emeklilerin aldığı aylıkların adeta bir sosyal yardım niteliğinde olduğunu söyleyen Taşçıer, en düşük emekli aylığının asgari ücret oranına çıkarılması gerektiğini belirtti.

“Çalışan-emekli uçurumu azaltılsın”

Emekli Memur-Sen Başkanı Ali Küçükkösen de emeklilerin talepleriyle ilgili görüşlerini ifade etti.

Ali Küçükkösen, kamu görevlisinin görev aylığı ve emekli aylığı arasında orantısız, adaletsiz, hakkaniyetsiz bir farklılık olduğunu ifade etti.

Ali Küçükkösen, emekliliğin, yıllarca verilen emeğin, sunulan katkının, dökülen alın terinin, eksiksiz yatırılan vergilerin sonucunda elde edilmiş bir hak olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

“Hayatımızın geri kalan kısmını insan onuruna yakışır bir maaş elde ederek, geçim kaygısı düşünmeden, huzurlu bir şekilde yaşamak kamu işvereninden en doğal beklentimizdir. Devletimizden beklentimiz, kamu görevlilerine yapılan seyyanen ödemenin emeklilere de yansıtılması, çalışan-emekli arasındaki uçurumun azaltılması, eksikliklerin gidermesi, sesimizin duyulmasıdır.”

Güncel Haberler

Daha Fazla Bekleyin...Başka Haber Yok