Ekonomi

Fed faizi sabit tuttu ama daha fazla artış sinyali verdi

ABD Merkez Bankası (Fed), politika faizini beklentiler dahilinde değiştirmeyerek yüzde 5,25-5,5 aralığında sabit tuttu.

Böylece Fed, faizleri 22 yılın en yüksek seviyesinde tutmaya devam etti.

Fed’in faizi sabit tutma kararının 12-0 oyla alındığı bildirildi. Aynı zamanda, Fed yetkilileri bu yıl için bir artış daha öngördü.

Piyasaların beklentisi de politika faiz aralığının bu seviyede tutulması yönündeydi.

Fed bu yıla ilişkin yönlendirmesinde de piyasa beklentilerine paralel bir sinyal verdi. Fed yetkilileri bu yıl için bir artış daha öngördü. 19 üyeden 12’si bu yıl bir faiz artışı daha beklediklerine işaret etti.

Karar metninde yetkililerin “uygun olabilecek ek politika sıkılaştırmasının kapsamını” belirleyeceğini vurgulayan ifade tekrarlandı.

Powell: Gerekirse sıkılaşma sürecek

Fed Başkanı Jerome Powell faiz kararı sonrasında açıklama yapıp soruları yanıtladı. Powell, faiz kararıyla ilgili özetle şunları söyledi:

“Gerekli olduğu takdirde para politikasında sıkılaşma devam edecek. Büyüme, beklentilerin üzerinde gerçekleşti bu yıl için. Konut sektöründe yükseliş var. İstihdam piyasası sıkı olmaya devam ediyor.

Enflasyon %2’lik beklentimizin üzerinde kalmaya devam ediyor. Enflasyon beklentileri ılımlı ve çıpalanmış kalmaya devam ediyor. Enflasyonu %2 seviyesine getirebilmek için önümüzde uzun bir yol var.

Yüksek enflasyonun getirdiği sıkıntıları ve alım gücünün düştüğünün farkındayız. En temel ihtiyaçların karşılanmasında zorlanıldığının farkındayız.

Ekonomik faaliyetlerin baskılandığını görüyoruz. Bilançoda küçültmenin devam etmesini takip edeceğiz. Ekonomik öngörülerimizde bu yıl için biraz değişiklikler yaptık. Ekonomik faaliyetleri ve riskleri göz önünde bulunduracağız. Reel faiz oranları beklentilerin üzerinde ve belirsizlikler var.

Hızlı parasal sıkılaştırmanın tüm etkileri henüz hissedilmedi, yapılacak çok iş var. Gerekirse sıkılaşma sürecek. Katılımcıların çoğu en az 2 toplantı daha faizlerin artması gerektiğini düşünüyor.

Verilere bakarak ikna olmak istiyoruz. Enflasyonun istenilen seviyelere geldiği hakkında emin olmak istiyoruz. Enflasyonu aşağı getirebilmek için para politikasının sıkı olmasına ihtiyacımız var.

19 üyenin 7’si herhangi bir faiz artışı istemiyor ama 12 üye faiz artışının gelmesini istiyor. Kararları toplantıdan toplantıya alacağız.

Ekonomik faaliyet beklentilerden daha güçlü gerçekleşti. Temkinli şekilde verilere göre hareket etme lüksümüz var.”

Güncel Haberler

Daha Fazla Bekleyin...Başka Haber Yok