ABD Merkez Bankası (Fed), politika faizini beklentiler dahilinde değiştirmeyerek 23 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 5,25-5,50 aralığında sabit tuttu. Fed kararına ilk yorumlar da gelmeye başladı.

Bloomberght'de yer alan habere göre; DoubleLine Capital’in kurucusu Jeffrey Gundlach 2024 için baz senaryosunda bir faiz indirimi öngördüğünü söyledi.

CNBC’ye konuşan Gundlach, Fed Başkanı Jerome Powell’ın faiz artışına gerek olmadan enflasyonun düşmesini umduğunu öne sürerken enflasyonda ilerleme eksikliğini bir geçiş dönemi olarak görmenin zor olduğunu belirtti.

Gundlach istikrarlı istihdam verileri göz önüne aldındığında ABD’nin resesyona girmesi konusunda şüpheci olduğunu söyledi.

Citadel Securities’ten Michael de Pass ise Powell’ın faiz artırımı için çıtanın oldukça yüksek olduğunu açıkça belirttiğine dikkat çekti.

De Pass “Nihayetinde faizlerin seviyesini kısıtlayıcı olarak görüyorlar, bu inkar edilemez. Şimdi sorulması gereken sorular, yeterince kısıtlayıcı olup olmadığı ve bunun ekonomiye yansımasının ne kadar süreceği olacak” diye konuştu.

Stuart Kaiser öncülüğündeki Citigroup stratejistleri yayımladıkları notta “FOMC, piyasayı sağlam büyüme, yapışkan enflasyon ve bu yıl gerçekleşebilecek bir faiz indirimini içeren baz senaryosundan fazla uzaklaştırmama niyetini gösterdi” diye yazdı.