Ekonomi

Fed, mart ayında faiz indirimine gider mi?

2023’ün sonlarında piyasalar neredeyse %100 beklentiyle Fed’in mart ayında faiz indireceğini düşünüyordu. Fiyatlamalar da buna göre yapıldı. Dolar endeksi zayıflarken 10 yıllık faiz %3,78’e kadar geriledi.

Piyasalar bu fiyatlamaları yaparken benim düşüncem bu algının yanlış olduğu ve Fed’in erken bir faiz artırımı yapmayacağı yönündeydi. Dolar endeksi ve faizde yeniden yükseliş başlamasını bekliyordum. 2023 yılı sonundan şimdiki sürece baktığımızda ABD 10 yıllık faiz %3,78’den %4,17’ye yükselirken, dolar endeksi ise 100.6’dan 103.7’ye yükseldi.

ABD’de enflasyon riski hala devam ediyor. Çekirdek enflasyon %3,9 seviyesinde, manşet enflasyon ise %3,2 seviyesine seyrediyor. Fed’in %2 enflasyon hedefinden hala çok uzaklar. Özellikle çekirdek enflasyonun yüksek kalması risk içeriyor. Bu süreçte petrol fiyatlarına çok dikkat edilmelidir. Petrolde uzun süredir yatay ve sıkışık bir seyir izliyoruz. Bu sürecin sonunda gelecek bir teknik kırılımda sert hareketler görebiliriz. Petrolde yaşanacak yükselişler enflasyonu yukarı çekecektir.

Bunlara ek olarak ABD’de istihdam piyasası da oldukça kuvvetli. Son istihdam verileri %3,7 işsizlik oranına, %4,1 ücret artışına işaret etmişti. Bu hafta gelen haftalık işsizlik başvuruları ise son bir yılın en düşüğüne geldi. Mevcut istihdam yapısı da erken bir faiz indirimi olmaması gerektiğini söylüyor.

Tabii piyasada beklentilerin çok kısa sürede değişebileceğini unutmamak gerekiyor. Gelecek süreçte açıklanacak ekonomik veriler beklentilerin pozitif veya negatif yönde değişmesine etki edebilir. Bu nedenle süreç yakın izlenmelidir. Jeopolitik tarafta gelebilecek haber akışları da önemli olacaktır.

Bu haftaki yazımızda 10 yıllık faiz ve petrolü teknik açıdan inceleyeceğiz.

Faiz tarafında kritik direnç bölgesine yaklaşıldı. Burada %4,20 bölgesi yakın izlenmelidir. Bu bölgenin geçilip geçilmeyeceği piyasalar açısından kritik olacaktır. %4,20 üzerindeki bir faizde piyasalar baskı altında kalacakken, %4,20 altında ise nefes alabilirler.

Petrolde ise önemli bir teknik sıkışma izliyoruz.

Burada 76 bölgesi yakın izlenmelidir. Bu bölgenin geçilmesi durumunda petrolde sert yükselişler görebiliriz. Geniş resimde 67/65 bandını destek olarak izlemeye devam ediyoruz.

Güncel Haberler

Daha Fazla Bekleyin...Başka Haber Yok