Hamsi avcılığına kota getiriliyor...

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, ticari balıkçılığın 4 yıllık yol haritasını belirleyecek yeni tebliğin hazırlıkları için balıkçılarla bir araya geldi.

Yaklaşık 6 saat süren istişare toplantısına katılan Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği Başkanı Ramazan Özkaya, verimli geçtiğini söylediği toplantıya ilişkin Milliyet’e değerlendirmelerde bulundu.

Meltem Güneş'in haberine göre; hamsiye kota gelmesi için çalışmaların başladığını aktaran Özkaya, “Sürdürülebilirliğin ve fiyat istikrarının sağlanabilmesi için yapılması gereken kota. Çünkü arz talep dengelenir. Vatandaş bugün aldığı balığı yarın da hemen hemen aynı fiyata alacağını bilir” dedi. Özkaya, istavrite de kota gerektiğini dile getirdi.

Özkaya, mavi yüzgeçli orkinos avcılığı yapacak gemilerin ayrılmasının da konuşulduğunu söyleyerek, “Örneğin 100 tekne ayrıldı, bu tekneler başka balıkçılık yapamayacak ve kendini orkinosa odaklayacak. Stoklar üzerinde bunların baskısı azalacak. Orkinosa gidenler 35 metrenin üzerinde olduğu için çok büyük av baskısı oluşturuyor böylece bunlar olmayacak” dedi.

Av sezonunda değişiklik olacak mı?

Özkaya, 1 Eylül-15 Nisan olan av sezonunun iklim şartlarına göre değiştirilmesinin gündeme geldiğini aktardı.

Toplantıda iklim değişikliğinden dolayı balığın göç yollarının, su sıcaklıklarının değiştiği, erken avlamanın bir faydası olmadığının anlatıldığını söyleyen Özkaya, “Sezon tarihi için Bilim Kurulu’ndan 1 Ekim çıkabilir” görüşünü dile getirdi.