Ekonomi

Merkez Bankaları doğruyu mu söylüyor?

Bu hafta Fed, BoE ve ECB olmak üç kritik toplantı takip ettik. Bu üç merkez bankası da faiz oranlarını sabit bıraktılar. Fakat verilen mesajlarda farklılıklar söz konusu.

Fed toplantısında güvercin diyebileceğimiz piyasa dostu mesajlar geldi. Ekonomik büyüme ve istihdam piyasası çok güçlü olmasına ve buna ek olarak çekirdek enflasyonun %4 gibi yüksek bir seviyede olmasına rağmen Fed’den gelen bu güvercin mesajların biraz kafa karıştırdığını söyleyebilirim. Ben bu yönlendirmenin yanlış ve piyasa tarafından gereğinden fazla pozitif algılandığını düşünüyorum. Çekirdek enflasyonun %4 olduğu noktada enflasyonu %2 hedefine düşürmek çok zor olacaktır. Ekonomi ve istihdamın da çok güçlü olduğunu düşünürsek Fed’in atacağı erken bir faiz indirim adımı içinden çıkılmaz bir sürece sokabilir. Bu nedenle faiz indirim beklentilerinin gelecek süreçte ötelenmesini bekliyorum.

BoE ve ECB ise, Fed’in aksine şahin olarak değerlendirebileceğimiz mesajlar verdi. Özellikle ECB’nin şahin mesajlar vermesi şaşırtıcı. Resesyondan kurtulamayan Almanya’nın başını çektiği Avrupa ekonomileri zorlu bir süreçten geçiyor. Buna ek olarak çekirdek enflasyon ABD’ye göre daha aşağıda. Bu açıdan baktığımızda ECB’nin şahin mesajlar vermesinin de sürecin bir parçası olarak görüyorum. Gelecek aylarda ECB bu söylemden vazgeçip güvercin tarafa dönecektir.

Kısacası Fed ve ECB’nin inanmadıkları şeyleri söylediklerini düşünüyorum. Şunu unutmayın. 2021 sonlarında enflasyon yukarı yönde sinyal verirken ABD tarafında hem Powell hem Yellen ısrarlı bir şekilde enflasyonun geçici olduğunu ve önemsenmemesi gerektiğini söylemişlerdi. Biz ise aksini savunmuştuk. Ardından 3 ay sonra faiz artırım süreci başlatmışlardı. Bu nedenle merkez bankalarının söylemleri bir anda ters yöne evrilebilir. Tabii bunu süreç içerisinde yaşanacak gelişmeler belirleyecektir.

Artık yılın son iki haftasına giriyoruz. Noel haftasını da hesaba katarsak piyasalarda hacimler giderek azalacaktır. Bu nedenle yeni yılın ikinci haftasına kadar sakin ve sıkıcı bir piyasa olacağını düşünüyorum.

Güncel Haberler

Daha Fazla Bekleyin...Başka Haber Yok