Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye ve Mısır heyetleri olarak gelecek 5 yıl içinde karşılıklı ticarette yol haritası oluşturduklarını ifade ederek, "Bu çerçevede karşılıklı ticaret için 15 milyar dolarlık bir hedef belirledik." dedi.

Bakan Bolat, Ticaret Bakanlığında, Mısır Sanayi ve Ticaret Bakanı Ahmed Samir Saleh ve beraberindeki iş dünyası temsilcilerini ağırladı.

Bolat, görüşmenin ardından yaptığı değerlendirmede, Türkiye ve Mısır arasında büyük iş birliği potansiyeli bulunduğuna dikkati çekerek, Afrika kıtasında Mısır'ın Türkiye'nin bir numaralı ticaret partneri olduğunu dile getirdi.

İki ülke arasındaki ticaret hacminin geçen yıl yaklaşık 10 milyar dolara yakın olduğunu aktaran Bolat, iki ülkenin ekonomik büyüklüğünün de toplamda 1 trilyon doları aştığını kaydetti.

Bolat şunları kaydetti:

"Serbest Ticaret Anlaşması (STA) ülkelerimiz arasında 2007 yılında yürürlüğe girdi. Bugüne kadar aksamadan devam etti. 2007'de karşılıklı ticaretimiz 1,6 milyar dolardı. 15 yıl sonra neredeyse 10 milyar dolar seviyesine yaklaştı. Bugünkü görüşmede iki ülkenin heyetleri olarak önümüzdeki 5 yıl içinde karşılıklı ticaretimizde bir yol haritası oluşturduk. Bu çerçevede karşılıklı ticaret için 15 milyar dolarlık bir hedef belirledik. Bu rakama daha kısa sürede ulaşmayı hedefliyoruz."

Mısır'daki Türk yatırımlarının 2 milyar dolar seviyesine ulaştığını bildiren Bolat, bu durumun Türk iş insanının Mısır'ın nitelikli iş gücüne ve üretim kabiliyetine duyduğu güveni gösterdiğini kaydetti.

Türk müteahhitlik firmalarının Mısır'da bugüne kadar 1,2 milyar dolar tutarında 27 proje üstlendiğini ifade eden Bolat, "Mısır'ın devam etmekte olan bazı mega projeleri de dâhil olmak üzere, Türk müteahhitlerimizin Mısır'ın ihtiyaç duyduğu tüm altyapı ve üstyapı projelerinde kaliteli, teknik olarak yeterli ve rekabetçi fiyatlarıyla iş yapamaya istekli olduklarını belirtmekten mutluluk duyuyorum." değerlendirmesini yaptı.