Ekonomi

Piyasalarda Son Durum: Bitcoin Halving ve piyasa dinamikleri

Piyasalarda Son Durum’da bu bölüm, Bengisu Soylu’nun konuğu Bahçeşehir Üniversitesi BlockchainIST Merkezi Direktörü Dr. Bora Erdamar oldu.

Programda, kripto para piyasasındaki güncel gelişmeler, Bitcoin (BTC) halving, Fed faiz indiriminin Bitcoin’e (BTC) etkisi ve Türkiye’de kripto para regülasyonu gibi konular değerlendirildi.

Bora Erdamar programın başında kripto para piyasasındaki son durum ve son dönemdeki düşüşler özelinde piyasaya yeni giren yatırımcıların gözünden kripto paralar gibi konular üzerine açıklamalarda bulundu. Erdamar, Bitcoin’de (BTC) gerçekleşecek olan halving ve kripto para piyasasının dinamikleri üzerine de değerlendirmelerde bulundu. Bora Erdamar programın sonunda Fed faiz indiriminin Bitcoin’e (BTC) etkisi ne olur sorusunu cevaplandırdıktan sonra ise Türkiye’de gerçekleşecek olan kripto para regülasyonu hakkında görüşlerini aktardı.

 Kripto para piyasasında son durum

Bora Erdamar, 11 Ocak’ta spot Bitcoin ETF onayından sonra kripto para piyasalarında önemli bir yükseliş yaşandığını, 2023’ün son çeyreğinden 2024’ün ilk çeyreğine kadar günlük işlem hacimlerinin yaklaşık yüzde 85 artarak 39 milyar dolarlara geldiği bir dönemden geçtiğimizi ifade etti.

Kâr realizasyonu olmasının, beklenen ve sağlıklı bir şey olduğunu belirten Erdamar, bunun ile birlikte kırılganlığın artmasını ve jeopolitik risk ortamında değişiklik olduğunda bütün riskli varlık sınıfında olduğu gibi kripto varlıklarda da bir düzeltme yaşanmasını doğal karşılamak gerektiğini sözlerine ekledi.

Yeni yatırımcıların gözünden kripto para piyasası

Bora Erdamar, kripto varlık piyasalarına yeni girenlerin sadece kazanç kısımlarının değil, kayıp kısımlarının da volatilitenin yüksek olmasına bağlı olarak yüksek olduğunu, bunun ise kabul edilmesi ve fark edilmesi gerektiğini düşündüğünü söyledi.

Kripto paraların diğer riskli varlık sınıflarına göre yükselişlerde ve düşüşlerde çok hacimli olduğunu belirten Erdamar, riskli varlık sınıfı içerisinde daha da riskli bir varlık sınıfının kripto paralar olduğunu ifade etti.

Yeni gelen yatırımcıların sadece çoğunlukla sosyal medyalar üzerinden takip ederek değil, konunun verilerini de takip etmesinin önemli olduğunun altını çizen Erdamar, yeni gelenlerin hayal kırıklığı içerisinde olabileceklerini, yükseliş sonrasında piyasalara tepeden giriş yapanların bu yaşanan düşüşte piyasalara küsebileceğini belirtti.

Yeni gelenlerin temkinli olmalarını, yaşanan önemli düşüşlerde sakin kalınması gerektiğini ve aksiyon alınmadan evvel bekleyip bu verileri incelemek gerektiğini, reçetenin de bu olduğunu düşündüğünü vurguladı.

Bitcoin halving etkinliği ve piyasa dinamikleri

Bora Erdamar, yarılanma etkinliğini Bitcoin algoritmasında para emisyonunun azalarak enflasyondan azade bir şekilde devam etmesini sağlamak olarak tanımladı. Bitcoin’in bunu çözebilmek için para emisyonunu bir arza ve bir arz mekanizmasına bağlandığını söyledi.

Erdamar, daha önceki yarılanmalarda olanların aynısını tekrar yaşama zorunluluğumuzun olmadığını, Bitcoin’in fiyatı ile yarılanma faaliyeti arasında bir ilişki olduğunu ancak Bitcoin yarılanması geldi diye Bitcoin’in fiyatı uçacak diye bir kaide olmadığını, çünkü sistemin buna göre tasarlanmadığını ifade etti.

Fed faiz indiriminin Bitcoin’e etkisi ne olur?

Bora Erdamar, Fed’den bir faiz artırımı gelmesi sonrasında boğa sezonunu bitirebilecek kadar etkili olabileceğini düşünenlerden olduğunu açıkladı.

Riskli varlıklara karşı ekstra temkinliliğin arttığı bir dönemde olduğumuzu belirten Erdamar, sadece kripto para içerisindeki gelişmelerin kripto para fiyatlarını bu kadar oynatmasından ziyade, konvansiyonel finans ile ilişkili ürünlerin kripto para piyasaları ile bir köprü görevi görmesinin bütün piyasalara bir denge getirdiğini söyledi.

Bengisu Soylu ve birbirinden değerli uzman konukları, her bölüm öne çıkan başlıkları ve piyasalara yön veren verileri değerlendiriyor; finans dünyasından önemli haberleri ve ekonomi gündemini ekrana taşıyor.

Yayının tamamını izlemek için:

Güncel Haberler

Daha Fazla Bekleyin...Başka Haber Yok