Ekonomi

Piyasalarda Son Durum: Borsa yatırımcısını neler bekliyor?

Piyasalarda Son Durum’da bu bölüm, Bengisu Soylu‘nun konuğu Meksa Portföy Fon Yöneticisi Kadirhan Öztürk oldu.

Programda, Borsa İstanbul’da yaşanan son gelişmeler, TCMB faiz kararının borsaya etkisi, öne çıkması beklenen sektörler, halka arzlar, endeks hisse ilişkisi gibi konular değerlendirildi.

Kadirhan Öztürk programın başında son gelişmeler Borsa İstanbul’u nasıl etkiliyor, TCMB faiz kararı borsada nasıl bir etki yapabilir gibi konular üzerine açıklamalarda bulundu. Mevduat faizi borsaya rakip mi ve hisse seçimi yaparken nelere dikkat etmeli gibi soruları da cevaplandıran Öztürk, Borsa İstanbul’da öne çıkması beklenen sektörler hakkında görüşlerini iletti. Öztürk, programın sonunda ise borsada gerçekleşen halka arzlarla ilgili değerlendirmelerde bulunduktan sonra endeks ve hisse arasındaki ilişkiyi anlattı.

Hisse seçimi yaparken nelere dikkat etmeli?

Kadirhan Öztürk, önümüzdeki altı aylık süreçte defansif şirketlerin ön planda olacağını tahmin ettiğini belirtti. Ekonomik faaliyetlerden görece daha az olumsuz etkilenen sektörlerin daha ön planda olacağını düşündüğünü ifade eden Öztürk, talep elastikiyeti düşük, ekonomik şartlardan daha bağımsız, işleri yine de devam edecek olan gıda ve sağlık gibi sektörlerin bunlardan bazıları olabileceğini ve genel itibarıyla defansif şirketlerin olası negatif süreçlerden daha az etkileneceğini öngördüğünü sözlerine ekledi.

Endeks ve hisse ilişkisi: Nelere bakmalı?

Kadirhan Öztürk, her zaman her hissenin endeks kadar gitmeyebileceğini, bir yatırımcının portföyündeki hisselerin çok büyük bir kısmı endeksin altında kaldı ise o zaman yatırımcının tabii ki kendini sorgulamasında fayda olacağını belirtti. Öztürk, yatırımcıların bu hisseleri neye göre seçtiğini, hangi rakamlardan ve neden, hangi amaç doğrultusunda aldığını hatırlamasında da fayda olacağını değerlendirdi.

Öztürk, seçilen hisse senetleri önemli bir majör neden olmadan endeksin gerisinde kalıyor ise o zaman bu hisse senetlerinin çok iyi hisse senetleri olmadıklarını, en azından o dönem için çok iyi hisse senetleri olmadığını ve konjonktüre çok uymadığını anlamak gerektiğinden bahsetti.

Öztürk, hisse senetleri ile ilgili duygusal bağ kurmadan gerektiğinde ayrılmak, gerekli görüldüğünde ise ağırlık artırmanın yatırımcılar için daha faydalı olacağını ve orta uzun vadede getirilerini artıracaklarını düşündüğünü ifade etti.

Bengisu Soylu ve birbirinden değerli uzman konukları, her bölüm öne çıkan başlıkları ve piyasalara yön veren verileri değerlendiriyor; finans dünyasından önemli haberleri ve ekonomi gündemini ekrana taşıyor.

Yayının tamamını izlemek için:

Güncel Haberler

Daha Fazla Bekleyin...Başka Haber Yok