Ekonomi

Piyasalarda Son Durum: Enflasyonla mücadele nasıl olacak?

Piyasalarda Son Durum’da Bengisu Soylu‘nun konuğu Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ege Yazgan oldu.

Programda, yeni yılda enflasyon ile mücadele, asgari ücretin işsizlik ve enflasyona etkisi ile Türkiye’nin gelecekteki yatırım atmosferi değerlendirildi.

Programın başında, Türkiye için 2024’te enflasyon ile mücadelede ne gibi gelişmeler yaşanabilir konusu üzerine konuşuldu. Yazgan daha sonra yüzde 49 oranında artırılan asgari ücretin, işsizlik ve enflasyona ne gibi etkileri olabileceği konusunda değerlendirmelerde bulundu. Programın sonuna gelinirken ise Prof. Dr. Ege Yazgan, Türkiye’de önümüzdeki süreçte oluşacak yatırım ortamı üzerine görüşlerini aktardı.

2024’te enflasyon ile mücadelede neler beklenebilir?

Prof. Dr. Ege Yazgan, dövizde ani bir sıçrama olacağına dair beklentisinin olmadığını söyledi. Sabit getirilerin insanları ikna edecek düzeye gelmesi gerektiğinin de altını çizen Yazgan, enflasyondaki katılık nasıl kırılacak sorusunun cevabının ya bu noktada faizi daha da yukarı çekmek ya da beklentilerin aşağıya doğru inmesi olduğunu belirtti. Yazgan, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) sıkılaştırma önlemlerinden vazgeçeceğini zannetmediğini de sözlerine ekledi.

 Asgari ücretin işsizlik ve enflasyon üzerindeki etkileri

Prof. Dr. Ege Yazgan, asgari ücret ile ilgili, “Yüzde elli asgari ücret zammı yaptım, o zaman ben de fiyatlarımı hemen yüzde elli yukarı doğru çıkarayım.” dedi ve fiyatlama davranışlarındaki bozukluk dediğimiz şeyin zaten de bu durum olduğunu ifade etti. Yazgan, “Asgari ücret yüzde elli arttı diye fiyatları direkt yüzde elli yukarıya doğru çıkartmak, bu nasıl yapılabiliyor? Çünkü talep var.” diyerek sözlerine devam etti. Niye talep olduğu sorusunun cevabının ise herkesin enflasyonun düşmeyeceğini beklemesi ve enflasyonun düşmeyeceğini bekledikleri için alabildiği kadar malı bugünden alayım, ne olur ne olmaz, bu şekilde devam edeyim, kendimi enflasyona karşı koruyayım düşüncesi olduğunu ifade etti.

Bengisu Soylu ve birbirinden değerli uzman konukları, her bölüm öne çıkan başlıkları ve piyasalara yön veren verileri değerlendiriyor; finans dünyasından önemli haberleri ve ekonomi gündemini ekrana taşıyor.

Yayının tamamını izlemek için:

Güncel Haberler

Daha Fazla Bekleyin...Başka Haber Yok