Ekonomi

Piyasalarda Son Durum: Jeopolitik riskler, faiz, borsa, altın

Piyasalarda Son Durum’da bu bölüm, Bengisu Soylu‘nun konuğu Stratejist Tuğba Özay oldu.

Programda, jeopolitik risklerin arttığı dönemlerde yatırımcı nelere dikkat etmeli, TCMB faiz kararı sonrası finans piyasaları ve mevduat faizi borsadan rol çalar mı gibi konular değerlendirildi.

Tuğba Özay programın başında jeopolitik risklerin arttığı dönemlerde yatırımcıların nelere dikkat etmeleri gerektiği üzerine görüşlerini aktardı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) faiz kararı sonrası piyasalarda oluşacak olası görünüm konusunda değerlendirmelerde bulunan Özay, programın sonunda mevduat faizi borsadan rol çalar mı sorusunu cevaplandırdı.

Jeopolitik risklerin arttığı dönemlerde yatırımcı nelere dikkat etmeli?

Tuğba Özay, varlık fiyatları üzerinde etkili olan piyasada birkaç parametre olduğunu, petrol fiyatlarının küresel enflasyonu tehdit etmeye devam ettiğini belirterek, jeopolitik gelişmelerin piyasalar üzerinde volatil etki etmeye devam edeceğini ama günün sonunda aslında varlık fiyatlarını belirleyecek olan unsurun merkez bankalarının politikaları olacağını değerlendirdi.

Özay, enflasyon ile mücadele için faizlerin yüksek kalmaya devam etmesini ve bu yıl içerisinde Fed’den tek bir faiz indirimi beklediğini ifade etti.

Jeopolitik risklerin arttığı ortamlarda en güvenli varlık olarak Amerikan tahvillerinin ön plana çıktığını kaydeden Özay, Fed ve ECB ayrışması ile euro/dolar paritesinde aşağı yönlü bir hareket görme ihtimalimizin de olduğunu söyledi.

Bu tarz dönemlerde neyin ön plana çıktığı konusunda ise Özay, güvenli varlık olarak altının bunlardan biri olduğunu belirterek, yüksek faizlere rağmen bu kadar değer kazanan bir altın varken, faizlerin önümüzdeki dönemde indirilmeye başlanması ile birlikte daha da değer kazanabilecek bir altın olabileceğini değerlendirdi.

TCMB faiz kararı sonrası piyasalar

Bu toplantıda herhangi bir sürpriz karar beklemediğini belirten Tuğba Özay, enflasyon ile mücadele kapsamında hem Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in hem de Merkez Bankasının istikrarlı bir duruş sergilediğini görebildiğimizi ifade etti.

Mevduat faizi borsadan rol çalar mı?

Tuğba Özay, mevduat faizinde yüzde 70’e yakın riski olmayan bir getirinin birçok yatırımcı için cazip olduğunu belirterek, davranışsal tarafa bakıldığında ise borsa yatırımcısının her zaman borsada kalmayı tercih ettiğini ifade etti.

Yabancı para geldiğinde ise girilen ilk alanların genelde bankalar ve holdingler olduğunu kaydeden Özay, şirketler içerisinde biraz daha seçici davranılan alanların olduğunu sözlerine ekledi.

Özay, insanların artık yüzde 70 riski olmayan bir getiriyi karşılarında bulduklarında portföylerini çeşitlendirmeye gidebildiğini ve bu anlamda da borsanın bir süredir performansından bunun anlaşılabileceğini, ayrıca borsaya çok büyük bir para girişi olduğunu da söyleyemeyeceğini ifade etti.

Bengisu Soylu ve birbirinden değerli uzman konukları, her bölüm öne çıkan başlıkları ve piyasalara yön veren verileri değerlendiriyor; finans dünyasından önemli haberleri ve ekonomi gündemini ekrana taşıyor.

Yayının tamamını izlemek için:

Güncel Haberler

Daha Fazla Bekleyin...Başka Haber Yok