Politika

Fransa’yı sarsan istifa: Başbakan Elisabeth Borne istifa etti

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un ofisi, Fransa Başbakanı Elisabeth Borne’un istifa ettiğini duyurdu.

Elysee Sarayı’ndan yapılan açıklamada, Borne’un hükümetin istifasını Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’a sunduğu, Macron’un da kabul ettiği belirtildi.

Macron, Başbakan Borne’un istifasına ilişkin X sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Borne’a ülkeye yaptığı hizmetlerden dolayı teşekkür etti.

Borne’un, Fransız ulusuna hizmet eden çalışmalarının örnek teşkil ettiğini kaydeden Macron, “Devlet kadınları cesareti, sorumluluğu ve kararlılığı ile projemizi hayata geçirdiniz. Tüm kalbimle teşekkür ederim” ifadesini kullandı.

AP seçimlerinden 5 ay sonra gelen istifa

Başbakan değişikliği, emeklilik sistemi ve göçmenlik yasalarında yapılan tartışmalı reformların tetiklediği siyasi krizlerle geçen bir yılın ardından geldi.

Borne’un istifası Avrupa Parlamentosu seçimlerinden beş ay önce gerçekleşirken, Avrupa’da artan yaşam maliyetleri ve Avrupa hükümetlerinin göç akışını engellemedeki başarısızlığı nedeniyle halkın hoşnutsuzluğunun yaygın olduğu bir dönemde seçimlerin çarpıcı sonuçlara sahne olması bekleniyor.

Fransa’da kamuoyu yoklamaları Macron’un partisinin haziran ayındaki seçim öncesinde aşırı sağcı lider Marine Le Pen’in partisinin sekiz ila on puan gerisinde olduğunu gösteriyor.

Adaylar arasında iki genç isim var

Katılaştırılmış göç kurallarının parlamentoda kıl payı kabul edilmesinin Macron’un merkezci çoğunluğundaki derin çatlakları ortaya çıkarmasından bu yana hükümet değişikliği spekülasyonları artmıştı. Macron’un kendisi de yeni bir siyasi girişim sözü vermişti.

Borne’un yerine geçebilecek potansiyel adaylar arasında Eğitim Bakanı Gabriel Attal (34) ve Savunma Bakanı Sebastien Lecornu (37) gösteriliyor ki bu iki isimden hangisi göreve gelirse Fransa’nın gelmiş geçmiş en genç başbakanı olacak.

Borne, yeni başbakan belirlenene kadar görevine devam edecek. (AA)

Güncel Haberler

Daha Fazla Bekleyin...Başka Haber Yok