Ekonomi

Sektörden Notlar: Blockchain teknolojisi ve değişen dijital dünya

Sektörden Notlar’ın bu bölümünde Bengisu Soylu’nun konuğu Tim Danışmanlık Danışman/Eğitmen, İstanbul Blockchain Women Kurucu Üye ve Danışma Kurulu üyesi Ebru Güven, Blockchain nedir, hangi alanlarda kullanılıyor, Blockchain’in gelecekte iş dünyasını nasıl değiştireceği, DeFi ile geleceğin ekonomisi ve Metaverse üzerine değerlendirmelerde bulundu.

Ebru Güven, Blockchain nedir ve Blockchain teknolojisi hangi alanlarda kullanılıyor sorusunu cevaplandırdı. Blockchain’in iş dünyasını nasıl değiştirebileceği hakkında görüşlerini aktaran Güven, DeFi ile geleceğin ekonomisi nasıl şekillenebilir konusunu değerlendirdi. Programın sonunda ise Metaverse geleceği nasıl etkileyecek konusu üzerine konuşuldu.

Blockchain nedir?

Ebru Güven, Blockchain teknolojisinin hayatımıza ilk kez Bitcoin ile beraber giren bir altyapı olduğunu, getirdiği yeni düşünce paradigması ve bu paradigma değişikliği ile aslında birçok konuda iş yapış modellerini de dönüştürme gücü olduğunu ifade etti.

Blockchain teknolojisinin geriye dönüş ile değiştirilemeyen şeffaf takip edilebilen kriptografi ile güvence altına alınmış dağıtık bir kayıt mekanizması olduğunu belirten Güven, bu kaydı da tek bir merkezi birim veya otorite yapmadığı için, o networkte bulunan topluluk üyelerinin bu kayıtları tuttuklarını söyledi. Güven, bu kayıtların belirli kurallar çerçevesinde tutulduğunu ve kayıtlar tutulduktan sonra da yine topluluğun önceden karar verdiği mutabakat kuralları çerçevesinde kilitlendiğini ve bloklar halinde dizilmiş veri setleri halinde saklandığının bilgisini verdi.

Blockchain iş dünyasını nasıl değiştirecek?

Ebru Güven, Blockchain teknolojisinin gecikmelere sebep olacak, ilave maliyet doğuracak aracıların ortadan kalkmasını sağlayacak her türlü iş modelinde kullanılabileceğini ve bunların neler olduğunu hakkında da önemli bilgiler verdi: Tedarik zincirlerinde, lojistik sektöründe çok fazla partinin birlikte iş yapması gereken bir akış olduğunu ve bunların anlık olarak takip edilebilecek blokzinciri ağında gerçekleştirilebilecek kayıtlar ile yapılabilmesinin çok mümkün olduğunu ifade etti.

Güven, işlerin orijinallik takibini de destekleyecek altyapıların geliştirilmeye çalışıldığı bir dönemden geçtiğimizi belirtti. Güven, orijinallik takibi konusunda çok lüks markaların ikinci el ürün satışlarında bu ürünün gerçekliğinin ispatı ile ilgili olarak blokzinciri teknolojisinin kullanıldığını söyledi. Ayrıca, araçların üretimi ile ilgili yedek parçaların kullanıldığı bir takım blokzinciri sistemlerin de olduğunu sözlerine ekledi.

Metaverse geleceği nasıl etkileyecek?

Ebru Güven, sanal dünyaların, sanal evrenlerin hayatımızın bir parçası olacağını ama şu anki donanımsal teknoloji ile bunu pek mümkün görmediğini söyledi. Güven, Metaverse’ün gelecekte çok faydalı alanlarda kullanılacağını düşündüğünü de sözlerine ekledi.

Bir tane Metaverse evreni yok, binlerce var, her proje kendi Metaverse’ünü yaratıyor diyen Ebru Güven, hepsinin belirli alanlarda uzmanlaştığını, kendisini bir platform gibi konumlandıranların ya da örneğin oyun, eğlence, spor gibi alanlarda uzmanlaşma yolunda gidenlerin olduğunu ifade etti.

Her bölüm sektör temsilcileri, uzmanlar ve iş dünyasının önde gelen isimlerini konuk ediyor; merak edilen konuları, sektöre ait yenilikleri ve güncel notları sektörün uzmanlarından öğreniyoruz.

Yayının tamamını izlemek için:

Güncel Haberler

Daha Fazla Bekleyin...Başka Haber Yok