Ekonomi

Sektörden Notlar: Tekstil sektöründe üretim ve ihracat beklentileri

Sektörden Notlar’ın bu bölümünde Bengisu Soylu’nun konuğu Tekstil İhracatçıları ve Çalışanları Derneği (TİHCAD) Başkanı Ergin Aydın, tekstil sektöründe 2023 yılı nasıl geçti, sektör maliyetlerinde son durum, sektörün 2024 yılı için ihracatta beklentileri, alternatif pazarlara yapılan ihracatta artış olacak mı; teknolojik gelişmeler, sektörde istihdam ve tekstil yatırımları üzerine değerlendirmelerde bulundu.

Ergin Aydın programın başında, tekstil sektöründe maliyetlerdeki son durum üzerine bilgiler aktardı. Tekstil sektörünün 2024 yılında ihracat konusunda beklentilerinden de bahseden Aydın, yeni dönemde alternatif pazarlara yapılacak ihracatta artış olacak mı sorusunu yanıtladı.

Tekstil sektöründe yaşanan teknolojik gelişmelere de değinen konuğumuz, özellikle tekstilin geleceğinde de önemli yer edinecek Metaverse konusu üzerinde durdu. Programın sonunda ise sektörde istihdam kaybı yaşandı mı ve sektöre yönelik yatırımlar ne durumda soruları cevaplandırıldı.

Tekstil sektörü 2023 yılını nasıl geçirdi?

Ergin Aydın, dünya genelinde satın almada yüzde 15 bir azalma olduğunu ve artık tüketicinin yeni kıyafete daha az rağbet gösterdiğini, ikinci el pazarlarının arttığını gördüğünü ifade etti.

Tekstil sektörü maliyetlerinde son durum

Aydın, maliyetlerde en az yüzde 30 artış gördüğünü, sürüm ve ucuz maldan ziyade katma değerli inovatif farkındalık yaratan üretimler yapılması gerektiğini belirtti.

Tekstil sektöründe 2024 yılı ihracat beklentileri

Aydın, “Ben artış beklemiyorum, ben artık yeni düzenin böyle olacağını ve artan trend olmayacağını düşünüyorum ama biz kârlılığımızı artırabiliriz.” ifadelerini kullandı. Sürdürülebilirlik bilinci ve teknolojik adaptasyon ile devamlılığın sağlanacağını ve ihracatın yılın 2. yarısında daha iyi seviyede olacağını ifade etti.

Alternatif pazarlarda ihracat artışı olacak mı?

Avrupa’nın hazır giyimde ihracatımızın yüzde 65’ini kapsadığını ve buraya ihracatta yüzde 20-25 düşüş olmasına rağmen kümülatifte yüzde 10’u geçmeyen bir azalma olduğunu belirtti. Bu azalmayı da Rusya’nın ve Orta Doğu’nun dengelediğini gördüklerini, umudunun da biraz Amerika’da olduğunu kaydetti.

Tekstilde yaşanan teknolojik gelişmeler

Ergin Aydın, tekstil sektöründe e-ticaretin 20 yıla yakın bir süredir tüketicinin hayatına dahil olmasından bu yana firmaların teknolojiye çok önem verdiklerini belirtti. İşin 3D (Üç boyutlu) tasarım ile başladığını, fiziki bir dikim yapılmadan 3D tasarım ile Metaverse ortamında müşteriye tasarımı göstererek bir ön elemeye tabi tutulduğunu; bunun firmalara zaman ve hız kazandırdığını ve çevreyi korumaya da yardımcı olduğunu sözlerine ekledi. Metaverse ile bir showroom’un oluşturulabileceğini, müşterilerin ölçüleri ile bir avatar yapılabileceğini ve bu avatarın giydirilebileceğini kaydeden Aydın, böylece ön elemede numune dikimlerinde bir azalma olduğunu ve bu teknoloji ile yüzde 80 tasarruf edildiğini ifade etti.

Tekstil sektöründe istihdam kaybı yaşandı mı?

Ergin Aydın, tekstil sektöründe istihdam kaybının yaşandığını söyledi. Maliyetler sebebiyle firmaların daralmaya gittiğini, ayrıca nitelikli eleman bulma konusunda da sıkıntı yaşandığından bahsetti. Kalifiye eleman eğitimi ve katma değerli üretim ile bu kaybın önlenebileceğini ifade etti.

Her bölüm sektör temsilcileri, uzmanlar ve iş dünyasının önde gelen isimlerini konuk ediyor; merak edilen konuları, sektöre ait yenilikleri ve güncel notları sektörün uzmanlarından öğreniyoruz.

Yayının tamamını izlemek için:

Güncel Haberler

Daha Fazla Bekleyin...Başka Haber Yok