EkonomiTürkiye

Tekstilde büyük kriz

Artan maliyetler, rakip ülkelere göre pahalılaşan üretim, öngörülemeyen döviz kuru, alım gücündeki erimeyle birlikte talepte yaşanan düşüş ve dolu stoklar, birçok sektörü olduğu gibi ihracatın önemli sektörlerinden tekstil ve hazır giyimi de vurdu. Sendikalar, “Yaklaşık 1,5 milyon işçinin istihdamı tehlikede” derken işveren ise “Sektör dönüşüm içinde ve bu en az bir yıl sürecek. Bu süreçte ayakta kalmak için ucuz finansman şart” diyor.

Cumhuriyet’ten Ali Can Polat’ın haberine göre sektör bu yılın ilk altı ayında ciro bazlı %10, adet bazlı %15 küçüldü. İstihdamda ise son bir yılda yaklaşık 150 bin düşüş yaşandı.

Tekstilde kapasite kullanım oranlarının yüzde 70’e gerilediğini söyleyen İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Mustafa Gültepe şöyle konuştu: “İşlerin durmasının nedeni %70-80 rekabetçiliğimizi kaybetmemizden, %20-25 ise talep düşüşünden kaynaklanıyor. Yalnızca Avrupa değil iç pazarda markalarımız da döviz kuru enflasyon kadar artmayınca iç pazar yerine ithalata yöneldi. Fabrikalar işçilere yıllık izin kullandırarak bu durgun dönemi aşmaya çalışıyorlar.”

Tekstil İşçileri Sendikası da sektörde zorunlu yıllık izin kullanımının arttığını belirterek yaklaşık 1,5 milyon çalışanın işsizlik tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu açıkladı.

Güncel Haberler

Daha Fazla Bekleyin...Başka Haber Yok