Ekonomi

TEPAV: Perakende güveni geçen aya kıyasla iyileşti

Perakende güveni geçen aya kıyasla iyileşme kaydetti.

TEPAV Perakende Güven Endeksi’nin (TEPE) 171. sayısı yayımlandı.

Buna göre, TEPE, Mart ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre aynı kalırken bir önceki aya göre 6,6 puanlık artışla -9,0 puan değerini aldı ve perakende güveni mart ayında da negatif seyrini korudu. TEPE değerinin aylık değişiminde geçtiğimiz 3 ayda işlerin durumuna yönelik değerlendirmelerdeki iyileşme ve gelecek 3 aya ilişkin satış beklentisindeki yükseliş etkili oldu. Diğer taraftan, mevcut stok düzeyinin normalin altında olduğu yönündeki 0,4 puanlık değişim, endekse olumlu yansıdı.

Önümüzdeki 3 aya ilişkin satış beklentilerinin denge değeri Mart 2024’te -1,4 puan oldu. Buna göre, önümüzdeki 3 aya ilişkin satış beklentileri, bir önceki aya göre 9,6 puan, bir önceki yılın aynı ayına göre 4,1 puan artış gösterdi.

İşlerinde iyileşme bekleyenlerin oranı yükseldi

Mart 2024’te TEPE anketi katılımcılarından önümüzdeki 3 ayda işlerinde iyileşme bekleyenlerin oranı yüzde 34,6’dan 40,6’ya yükselirken işlerinde bir değişiklik beklemeyenlerin oranı ise yüzde 29,1’den yüzde 25,9’a geriledi. Katılımcıların yüzde 33,5’i işlerinde kötüleşme beklediğini belirtti.

Olumsuz algılar ağırlıkta

İşlerin (geçen yılın aynı dönemine göre) durumuna yönelik değerlendirmeler, Mart 2024’te -24,5 puan değerini alarak Şubat 2024’e göre 4,4 puan, Mart 2023’e göre 13,3 puan arttı. Mart 2024’te TEPE anketi katılımcılarının yüzde 23,3’ü geçen yılın aynı dönemine göre işlerinde artış olduğunu belirtirken işlerinde düşüş olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 47,8 olarak belirlendi. Geçen yıla göre işlerinde bir değişiklik olmadığını belirtenlerin oranı ise yüzde 28,9 oldu.

Perakende güvenine alt sektörler itibarıyla bakıldığında, Mart 2024’te, geçen yılın aynı dönemine göre “elektrikli ev aletleri, radyo ve televizyonlar”, “mobilya, aydınlatma ekipmanı ve ev içi kullanım ürünleri”, “yiyecek, içecek ve tütün ürünleri”, “tekstil, hazır giyim ve ayakkabı” ve “diğer (akaryakıt istasyonu, eczane, parfümeri, nalbur, zücaciye, kırtasiye, vb.)” sektörlerindeki değişim ortalamanın üzerinde gerçekleşirken “birden fazla türde ürün satan bakkal, market ve büyük mağazalar” ve “motorlu taşıtlar” sektörleri ise ortalamanın altında değer aldı.

En fazla artış Güneydoğu Anadolu’da

Mart 2024’te, Güneydoğu Anadolu, Orta Anadolu, Batı Anadolu, Batı Marmara, Ortadoğu Anadolu, Doğu Marmara, Akdeniz ve İstanbul bölgelerindeki değişim ortalamanın üzerinde gerçekleşirken Batı Karadeniz, Ege, Doğu Karadeniz ve Kuzeydoğu Anadolu bölgelerinde ise ortalamanın altında kaldı.

AB’de perakende güveni geçen yıla kıyasla azaldı

Mart 2022’den bu yana olumsuz görünüm gösteren ve negatif değerler alan AB-27 Perakende Güven Endeksi, Mart 2024’te de -4,4 puan değerini aldı. Değişim, bir önceki aya göre 0,7 puan artış, geçen yılın aynı dönemine göre ise 2,7 puan düşüş yönünde oldu. Öte yandan TEPE, Ağustos ve Eylül ayları dışında son 12 ayda negatif değerler aldı.

Güncel Haberler

Daha Fazla Bekleyin...Başka Haber Yok