Türkiye

Erdoğan: Ülkemizi doğal gaz üssü haline getireceğiz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin’in davetine icabetle günübirlik çalışma ziyareti dolayısıyla gittiği Rusya’nın Soçi şehrinden dönüşte uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı.

“Deyrizor’daki petrolün kontrolü için, terör örgütünün yapmayacağı katliam yoktur. Bu konuda muhatap ülkelere gerekli uyarılarımızı yaptık, yapıyoruz.” ifadesini kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Terör örgütüne verilen her silah, bölgede akan kanın sürmesine, Irak ve Suriye’nin toprak bütünlüğünün bozulmasına hizmet etmektedir.” şeklinde konuştu.

Suriye ile normalleşme

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Esed bizim normalleşme ile ilgili Türkiye-Rusya-İran-Suriye formatında atılan adımları maalesef uzaktan, tribünden seyrediyor.” diyerek, “(Suriye ile normalleşme) Bunun gerçekleşmesi için rejimin sahadaki gerçeklere uygun hareket etmesi, sürece zarar verebilecek yaklaşımlardan kaçınması önemli.” ifadesini kullandı.

“Rusya’nın iki özel isteği var”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Rusya’nın iki özel isteği var. Birisi Rusların tarım bankasının SWIFT sistemine bağlanması, ikincisi de taşımada kullanılan gemilerin sigortalanması.” dedi.

Erdoğan, “28 Ağustos’ta BM Genel Sekreteri Gutteres, Rusların istediği gibi direkt SWIFT değil ama SWIFT işleminden kaynaklanacak aracılık mekanizması teklif etti.” ifadesini kullandı.

“Kerkük’ün yapısını bozacak faaliyetlerden uzak durulmalı”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bölgenin barış ve huzuru için Kerkük’ün yapısını bozacak faaliyetlerden uzak durulmalı. Buna yönelik her eylem, Irak’ın bütünlüğünün bozulması demektir.” diyerek, “Türkmen yurdu Kerkük, farklı kültürlerin barış içinde yaşadığı coğrafya olmuştur. Bu coğrafyanın huzurunun, bütünlüğünün bozulmasına izin vermeyeceğiz.” şeklinde konuştu.

“Doğalgazla ilgili merkez kurma planımız var”

“Doğalgazla ilgili merkez kurma planımız var. Rusya ile bu planı görüşeceğiz. Trakya’daki hatların ötesinde ülkemizi bir merkez haline getirelim istiyoruz.” ifadesini kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Son yıllardaki yatırımlarla ülkemizi doğalgaz üssü haline getireceğiz. Türkiye’yi bölgesinin, küresel enerjinin merkezi haline getirme hedefine yaklaşıyoruz.” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan. “Enerji, doğalgaz, madencilik gibi konularda kim ne yapmak istiyorsa gelsin. Ataşehir’de Finans Merkezimizin bir bloğunda bu merkezi kurabiliriz.” ifadesini kullandı.

Güncel Haberler

Daha Fazla Bekleyin...Başka Haber Yok