EkonomiTürkiye

İş Bankası Genel Müdürü Aran’dan faiz tahmini

İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, Merkez Bankasından gelecek ay 250 baz puan faiz artışı beklediğini söyledi.

Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği’nin (AKTOB) Antalya’da gerçekleştirdiği kongrede açıklamalarda bulundu.

Aran, şöyle konuştu: “TCMB, 2024 yıl sonu enflasyon tahminini güncelledi. Son enflasyon raporunda bant aralığını genişletirken orta noktasının yüzde 36 ve tavan noktasının da yüzde 42 olduğunu söyledi. Yüzde 40 faizi önümüzdeki ay yüzde 42.5 yaptığında beklediği en yüksek enflasyonun üzerinde, reel faize geçecek. Bunun da enflasyonun kontrol altına alınması bakımından, beklentilerin gerçekten yüzde 36-42 aralığında çıpalanması için çok önemli olduğunu düşünüyoruz.”

Hakan Aran, “Bence TCMB, faiz seviyesini sene sonunda kendi öngördüğü yere getirme konusunda çok kararlı görünüyor” dedi.

Faiz artırımlarının ardından mevduatın kompozisyonunda önemli bir değişiklik beklediğini de belirten Aran, “Dolarize olmuştuk ve yabancı para mevduatın payı çok artmıştı. Normalleşen politikada yabancı para mevduattan TL mevduata önemli bir dönüş bekliyoruz” dedi.

Döviz kurlarında artık anormal artış beklemediklerini, enflasyona paralel bir kur artışı beklediklerini kaydeden Aran, “Enflasyon yüksek, kur baskılanmış olduğunda bunun iş insanına hayrı yok. Ya da kurun arttığı enflasyonun ondan daha fazla arttığı durumda da bir hayrı yok. O yüzden enflasyon kadar artan kurun herkes için öngörülebilirliği sağlayacağını, yatırım kararlarını vermeyi kolaylaştıracağını düşünüyorum” dedi.

İş Bankası Genel Müdürü Aran, şu anda başlanılan yolda devam edilmesi durumunda, sonuçların ülkeyi 2026’da rahatlatacağını da sözlerine ekledi.

Güncel Haberler

Daha Fazla Bekleyin...Başka Haber Yok