Türkiye

Kimya sektöründen temmuzda 2,15 milyar dolarlık ihracat

Türk kimya sektörü temmuz ayında 2 milyar dolardan fazla ihracat gerçekleştirdi.

Açıklama İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister‘den geldi.

Pelister, yaptığı açıklamada “Temmuz ayında kimya sektörümüz 2,15 milyar dolarlık ihracat ile en çok ihracat yapan ikinci sektör oldu” dedi.

Kimya sektörünü ihracatı geçen yıla kıyasla %25 geriledi. 2023’ün ilk 7 ayında ise sektörün toplam ihracatı 16,7 milyar dolar oldu. 

Açıklamaya göre, temmuz ayında kimyevi maddeler ve mamulleri ürün gruplarında plastikler ve mamulleri ihracatı, 724 milyon 171 bin dolarla kimya ihracatında ilk sırada yer aldı.

İkinci sırada 481 milyon 756 bin dolarlık ihracatla mineral yakıtlar ve ürünler yer alırken, anorganik kimyasallar ihracatı 191 milyon 440 bin dolarla üçüncü sırada yer aldı.

Temmuz ayında en çok ihracat yapılan ilk on ülke Rusya, Hollanda, İtalya, Irak, İspanya, Almanya, ABD, İngiltere, Romanya ve Belçika oldu.

Temmuz ayında ilk 10 ülke arasında en çok artış %31,86 ile İspanya’ya oldu. 2023 yılı Ocak-Temmuz döneminde en çok kimya ihracatı yapılan ülkeler ise sırasıyla Rusya, Hollanda, İtalya, İspanya, Almanya, Romanya, ABD, Irak, İngiltere ve Belçika olarak ilk onda yer aldı.

Pelister enflasyon ve kur nedeniyle sektörün olumsuz etkilediğini olumsuzlukları yurt dışı fuarlara katılım ve tanıtım faaliyetleriyle aşmaya çalıştıklarını söyledi.

 

 

 

 

Güncel Haberler

Daha Fazla Bekleyin...Başka Haber Yok