Vurgun…

Piyasalarda bu hafta son yılların en büyük vurgunlarından biri yapıldı. Olayı biraz başa saralım.

Geçen hafta Silicon Valley Bank, bunu SVB olarak kullanacağım, özelinde bazı negatif haberler çıkmış fakat piyasa bunu pek önemsememişti. Yerel ölçekli bir banka olduğu için piyasa üzerinde önemli bir etkisi olmadı. Fakat Cuma akşamı ve hafta sonu yaşanan gelişmeler piyasaları tedirgin etti. Bu banka start-up şirketlerine destek sağlayan bir banka özelliği taşıyor. Özellikle kripto şirketleriyle teması yüksek bir banka. Son bir senedir kripto tarafında düşüşler yaşanınca bu şirketler bankadaki paralarını/mevduatlarını çekmek istiyor çünkü nakde ihtiyaçları var. Fakat gelin görün ki banka bu paraları ABD tahvillerine yatırmış. ABD faizleri yükselince tahviller değer kaybediyor ve banka acil tahvil satışı yapmak zorunda kalıyor. En nihayetinde bu yatırımlarından büyük zarar ediyor ve müşterilerine parasını ödeyemiyor. Bu bankanın risk yönetim birimini gerçekten tebrik ederim. ABD tahvillerinden para kaybetmek büyük bir başarı öyküsüdür.

Bu haberler piyasaya yayılınca banka önünde kuyruklar oluşuyor. Pazartesi günü piyasa açılışında da bu endişe durumu fiyatlanıyor. ABD 10 yıllık faizler %4.00 civarından %3.40 bölgesine düşüyor. Borsalarda, bankacılık sektörü öncülüğünde sert düşüş yaşanıyor. Ardından Pazartesi günü gerek Fed ve FDIC, gerekse ABD Başkanı Biden’ın açıklamaları sonrası endişeler azalıyor. Salı günkü fiyatlamalara baktığımızda ise Pazartesi’nin tam tersi olarak 10 yıllık faizler yükseliyor borsalar ise bankacılık sektörü öncülüğünde toparlanıyor.

Şimdi gelelim vurgun kısmına. SVB battıktan sonra buna benzer yapıda olan bankalardan First Republic Bank (FRC) ve Western Alliance Bank (WAL) hakkında da batıyor dedikodusu çıkıyor. Bu dedikoduyla birlikte bu bankaların hisseleri 13 Mart Pazartesi günü sırasıyla 18 USD ve 8 USD’ye düşüyor. Hisseler 9 Mart’ta 115 USD ve 71.5 USD’den işlem görüyordu. Yani birileri bu batış dedikodusunun kokusunu önceden almış ve hisseleri elden çıkarmış.

Gelelim sonraki aşamaya ve vurgunun kaymak noktasına. Pazartesi günü bu iki banka da batacak dedikodusunun ardından bir de ne görelim… FRC ve WAL hisseleri 18 USD ve 8 USD’ye düştükten çok kısa bir süre sonra 44 USD ve 33 USD’ye (bunlar bugünkü premarket fiyatları) yükseliyor. Yani birinde %144, diğerinde %312 yükseliş var. Bu hareketlere benzer birkaç banka daha ekleyebiliriz.

Pazartesi günü bu olaylar sosyal medyaya yansıdığında şunu gördüm. Bugüne kadar banka işleyişi nasıl olur, tahvil nedir, tahvil faiz ilişkisi nedir, bilanço nedir bilmeyen insanlar ABD’nin bankacılık sektörüyle ilgili ahkam kesiyorlardı. ABD yandı bitti kül oldu. Bankacılık sistemi çöktü. USD yerine artık Bitcoin geçecek gibi hiçbir temeli olmayan, tamamen sosyal medya çığırtkanlığı yapıldı. Siz bunlarla uğraşırken, para babaları 7 sülalerine yetecek vurgunu bir hafta gerçekleştirdiler. Haydi hayırlı işler olsun.

 

Exit mobile version