EkonomiTürkiye

Yurt dışına 4,7 milyar dolarlık doğrudan yatırım

Türkiye’deki yerleşik kişilerin yurt dışına yaptığı doğrudan yatırım miktarı 4,7 milyar dolar seviyesine çıktı.

PwC Türkiye, “Yurt Dışı Yatırımları Araştırması”nda farklı sektörlerde önde gelen şirketlerle yurt dışı yatırımlarına yönelik bir araştırma gerçekleştirdi.

Araştırma hakkında yayımlanan raporda, katılımcıların yaklaşık yüzde 66’sının yatırımlarında Avrupa (yüzde 30), Kuzey Amerika (ABD ve Kanada, yüzde 18) ve Avrasya (yüzde 18) bölgelerini tercih ettiği kaydedildi.

En çok yatırım yapılan ülkeler incelendiğinde ise Almanya, Romanya, ABD ve Rusya’nın tüm seçenekler arasındaki toplam payının yüzde 54’e ulaştığı görülüyor.

2016-2020 yılları arasında yıllık ortalama 3,3 milyar doları seviyesinde seyreden Türkiye’deki yerleşik kişilerin yurt dışına yaptığı doğrudan yatırım miktarının 2021 ve 2022 yıllarında ortalama 4,7 milyar dolar seviyesine ulaştığı izlendi.

Türkiye’de yerleşik gerçek ve tüzel kişilerin yurt dışı yatırımları sektörel olarak incelendiğinde, madencilik ve taş ocakçılığı sektörlerinin ön plana çıktığı görülüyor.

Madencilik ve taşocağı sektörünün 2002-2023 yılları arasında yapılan 16 milyar dolarlık yatırım ile toplam yatırım yapılan tüm sektörler içerisinde yüzde 25 payı bulunduğu gözlendi. Bu sektörü, 14 milyar dolarlık yatırım ve yüzde 22 pay ile imalat sektörü izledi.

Holding şirket faaliyetleri, bankacılık, sigorta, reasürans ve emeklilik fonlarını kapsayan “finans ve sigorta” sektörü (yüzde 19 pay, 12 milyar dolar sermaye pozisyonu), gayrimenkul (yüzde 9 pay ve 5 milyar dolar sermaye pozisyonu), inşaat (yüzde 4 pay ve 2 milyar dolar sermaye pozisyonu) sektörleri toplam yatırımlar içerisinde önemli bir bölümü oluşturdu.

Güncel Haberler

Daha Fazla Bekleyin...Başka Haber Yok