Futbol

Suudi devleri futbola el attı: Ronaldo artık varlık fonu oyuncusu!

Yaptığı büyük transferlerle dünya futbol kamuoyunda adını duyuran Suudi Arabistan’ın futbol kulüpleri artık arkalarında çok daha büyük sermaye gücü bulacak.

Suudi Arabistan’ın 700 milyar dolar büyüklüğündeki varlık fonu PIF, AlIttihad, Al-Ahli, Al-Hilal ve Ronaldo’nun oynadığı Al-Nassr kulüplerinin yüzde 75 hisselerini aldı.

Devlet petrol şirketi Aramco da Al-Qadisiyah takımını aldı.

PIF ve Aramco’nun bu yatırımları, Suudi Arabistan futbol ligini dünyanın en büyük 10 ligi arasına sokmayı ve daha fazla yatırım çekmeyi amaçlıyor.

Suudi Arabistan yönetimi, ligin yıllık cirosunu 2030’a kadar 480 milyon dolara çıkarmayı hedefliyor.

PIF’ten yapılan açıklamada “Yeni düzen, birçok yeni reklam ve sponsorluk anlaşmasının önünü açacak” denildi.

37 yaşındaki Portekizli yıldız Cristiano Ronaldo, ocak ayında Al-Nassr’a transfer olmuştu. 2025’e kadar imza atan Ronaldo, yılda 200 milyon euro alacak.

Suudiler, mayısta 7 Ballon d’Or sahibi Arjantinli yıldız Lionel Messi’ye de teklifte bulundu. Al-Hilal yıllık 434 milyon dolarlık rekor bir teklif sundu.

Suudilerin bir diğer hedefi de Real Madrid’le yolları ayıran Karim Benzema oldu.

Resmi rakam açıklanmadı ancak İspanyol basını, Benzema’nın 3 yıllık sözleşme imzalayacağı ve yılda 200 milyon dolar alacağını önde sürdü.

New York Times gazetesine göre ise Suudilerin futboldaki atağının ardında Garry Cook bulunuyor. Spor markası Nike’ın eski üst düzey yöneticisi İngiliz Cook, Dünya Kupası düzenleyen Katar’ın “Ülkeyi futbolla tanıtalım” politikasını takip ediyor.

Amerikan basınına göre Suudi Krallığı, 2014-2023 yılları arasında başta motor sporları olmak üzere birçok spor branşında 1.5 milyar dolarlık sponsorluk ve yatırım anlaşması yaptı.

 

Güncel Haberler

Daha Fazla Bekleyin...Başka Haber Yok