Havale, EFT gibi para transferleri artık aynı gün içinde gerçekleştirilebiliyor. Banka şubesine ya da ATM'ye gitmeden birçok işlem kolayca gerçekleştirilebiliyor.
Yatırımcılar arasında çok bilinmese de virman işlemi; ticaretle uğraşanların aşina olduğu, bankacılık terimlerine dahil bir kavramdır.
En temel tanımıyla, vadesiz bir hesaptan başka bir hesaba para transferini ifade eden virman işlemi, havale ve EFT ile benzer mantığa sahip olduğundan dolayı yatırımcılar tarafından sıklıkla karıştırılıyor.
Detaylı incelediğimizde küçük de olsa bir ayrımdan bahsedebiliriz. Havale, aynı bankayı kullanan iki kişi arasındaki para transferini ifade ederken, EFT farklı bankalar arasındaki para transferi manasına geliyor.
Virman özetle, aynı kişiye ait bir bankada bulunan iki farklı hesap arasında yapılan para transferini demektir.
Virman nedir?
“Virman nedir?” sorusu şu şekilde cevaplanabilir:
Virman işlemi, bir kişinin kendi banka hesabındaki parayı veya mevduatı başka bir vadesiz mevduat hesabına aktarması manasına gelir.
Bu işlem genel olarak aynı kişinin ya da kurumun farklı hesapları arasında gerçekleştirilir ve bu sayede bankacılık işlemlerinde zaman ve maliyet tasarrufu sağlar.
Virman işlemi nedir?
Virman işlemi, kişinin aynı bankada kendi adına açılmış iki farklı vadesiz hesabı arasında yapılan bir para transferi olarak tanımlanır.
Aynı bankada farklı vadesiz hesaplara sahip olmanın birçok farklı sebebi olabilir.
Örnek verecek olursak, maaş hesabı harici bir kullanıcı ikinci bir vadesiz hesap açar ve gelir-giderleri ile birikimlerini daha rahat bir şekilde yönetebilir.
İki farklı hesabın bulunması, harcama kontrolü yapmak isteyenler için de büyük bir kolaylık sağlar. Söz konusu hesaplar arasındaki bu para transferleri bankacılık terimleri arasında "virman" olarak geçer.
Virman nasıl yapılır?
Virman işlemi, banka şubelerinden olduğu gibi ATM’lerden, internet bankacılığı veya mobil bankacılık üzerinden de talimatla gerçekleştirilebilir.
Banka şubesinden yapmak istediğiniz virman işlemleri, bankanın mesai saatleri içinde yapılmalıdır. İşlem için banka görevlisine hangi hesaplar arasında transfer yapmak istediğinizi ve göndermek istediğiniz tutarı belirtmeniz gerekmektedir.
Banka şubesi dışındaki ATM, internet bankacılığı ya da mobil bankacılık kanallarında ise virman talimatını istediğiniz zaman verebilirsiniz.
Vadesiz hesaplarınızda yeterli bakiye varsa virman işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Ayrıca, vadesiz hesaplarınızın yanı sıra yatırım hesabınıza da virman yapmanız mümkündür.
İnternet ya da mobil bankacılık uygulamasına giriş yaptıktan sonra, vadesiz mevduat hesabınızdan virman yapmak istediğiniz yatırım hesabını seçerek para aktarımı gerçekleştirebilirsiniz. Virman işlemi sırasında hata yapılması durumunda ise bu hatalar hızlı bir şekilde düzeltilebilir.
Aynı bankada birden fazla vadesiz hesabınız varsa, virman işlemi sırasında alıcı hesabı doğru bir şekilde seçmek önemlidir. Yanlış veya eksik tutar girişi yapıldığında geri virman özelliğinden faydalanarak işlemi hızlıca geri alabilirsiniz.
Virman ve havale arasındaki farklar neler?
Virman işlemi, EFT ve havale gibi para transferi yöntemlerinden farklıdır. Aynı bankada bulunan farklı hesaplar arasındaki para transferlerine virman denirken, farklı bankalardaki hesaplar arasındaki para transferleri ise EFT olarak tanımlanır.
Havale, aynı bankada farklı kişilere ait hesaplar arasında gerçekleştirilen para transferi yöntemidir. Virman ise aynı bankada aynı kişiye ait farklı vadesiz hesaplar arasında yapılan para transferi olarak özetlenebilir. Bu sebeple diğer transfer yöntemlerinden farklıdır.
Virmanın türleri neler?
Virmanın çeşitleri şu şekilde ifade edilebilir:
Aynı banka içi virman: Bir bankada bulunan farklı vadesiz mevduat hesapları arasında gerçekleştirilen para transferleridir.
Farklı bankalar arası virman: Farklı bankalardaki vadesiz mevduat hesapları arasında yapılan transfer işlemleridir.
Virman hangi kanallar aracılığıyla yapılır?
Birçok kanal ile virman işlemi yapabilirsiniz. Şu yöntemler ile virman yapabilirsiniz:
İnternet bankacılığı: Birçok banka, internet bankacılığı veya mobil uygulama aracılığıyla virman yapmanıza olanak tanır. Kullanıcı adı ve şifrenizle sisteme giriş yaptıktan sonra, para transferi bölümünden virman işlemini yapabilirsiniz.
Banka şubeleri: Banka şubelerinden de virman işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Kimlik belgenizle şubeye başvurarak, istediğiniz hesaplar arasında virman işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
ATM’ler: Bazı bankalar size ATM'ler üzerinden de virman yapma imkânı sunar. Bankanızın ATM'sini kullanarak da banka kartınızla virman işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
Virman yaparken nelere dikkat etmeliyiz?
Virman işlemi yaparken dikkat edilmesi gereken iki konuya çok dikkat etmelisiniz. İlk olarak, para transfer talimatının verildiği gün ve saate özen göstermek önemlidir.
Eğer virman işlemi banka şubesine gidilerek yapılacaksa, bankanın mesai saatleri ve resmî tatil günlerini dikkate almanız gerekir. Hafta sonu veya mesai saatleri dışında virman talimatı verebilmek için ATM'ler, mobil bankacılık ve internet bankacılığı kullanılabilir.
Virman işlemi yaparken dikkat edilmesi gereken ikinci önemli konu ise doğru hesap numarasının kullanılmasıdır. Virman talimatının doğru hesap için verildiğinden emin olmanın basit bir yolu da işlem ücretinin kontrolüdür.
Bankalar genellikle kişinin kendi hesapları arasındaki virman işleminden herhangi bir ücret talep etmezler. Eğer işlem sonunda herhangi bir ücret yansıyorsa, bu durumda hesap numarasının doğruluğunu teyit etmeniz önemlidir.
Hesap numarası doğru olduğu halde ücret yansıması durumunda ise bankayla iletişime geçilmelidir.
Banka şubesinden gerçekleştirilecek işlemlerde virman talimatının verileceği günün resmî tatil veya hafta sonuna denk gelmediğinden emin olunması önemlidir.
Bankaların mesai saatleri içinde işlem yaptıkları için banka şubesi üzerinden yapılan virman işlemleri de bu saatlere uygun olarak gerçekleştirilmelidir. Mesai saatleri dışında veya hafta içinde yapılamayan virman işlemleri ATM’ler, mobil bankacılık ve internet bankacılığı ile gerçekleştirilebilir.
Virman işlemi, aynı banka üzerinden ve kendi hesaplarınız arasında gerçekleştirildiği için herhangi bir komisyon ücreti söz konusu değildir. İşlemi gerçekleştireceğiniz hesap numaralarını doğru şekilde girdiğinizde ve göndermek istediğiniz tutarı doğru bir biçimde belirttiğinizde işlem başarılı bir şekilde tamamlanır.
Hesap numaralarınızı doğru bir şekilde girdiğinizden emin olmak istiyorsanız işlem geçmişinizi kontrol edebilirsiniz. Ayrıca, hesaplarınız arasında virman işlemi sırasında herhangi bir komisyon ücreti alınmadığı için hesap bakiyenizi kontrol etmek de başka bir yöntem olabilir.
Eğer hesaplarınız arasında bir tutarsızlık varsa veya virman talimatınız alıcı vadesiz mevduat hesabına ulaşmamışsa, bankanızla iletişime geçmeniz gereklidir.
Hesaplarınız arasında gerçekleşmiş bir virman işlemi sonrasında tutar veya hesap konusunda hata fark ederseniz, geri virman özelliği ile işlemi geri alabilirsiniz. Geri virman işlemi için bankanızın belirlediği adımları takip ederek talimatınızı geri alabilir ve isterseniz virman işlemini yeniden başlatabilirsiniz.
Virman işlem ücretleri ne kadar?
Bankalar virman işlemi için herhangi bir ücret talep etmez.
EFT ve havale gibi işlemlerin tam tersi, virman işlemi ücretsiz olarak gerçekleştirilebilir.
Virman işlemi ile ücretsiz bir şekilde para transferi yapmak mümkündür.