Diğer

Japonya yabancı işçi sayısını iki katına çıkarıyor

Japonya, 2024 mali yılından itibaren beş yıl boyunca özel ikamet statüsü kapsamında kabul ettiği belirli becerilere sahip yabancı işçi sayısına koyduğu üst sınırı iki kat artırarak 800 binin üzerine çıkarmayı planlıyor.

Euronews Türkçe’nin Japan Times’a dayandırarak verdiği habere göre, limit çeşitli sektörlerdeki ciddi işgücü açığını kapatmak için mevcut beş yıllık tavanın iki katından fazlasına yükseltilecek.

Belirli vasıflı işçiler için ikamet statüsü, yeterli insan kaynağı sağlamak amacıyla Nisan 2019’da uygulamaya konuldu.

Tip 1 statüsü yabancı işçilere hasta ve yaşlı bakımı, inşaat, yemek servisi, sanayi ürünleri imalatı ve tarım gibi 12 alanda veriliyor. Tip 2 ise hemşirelik bakımı dışındaki diğer 11 alan için veriliyor.

Hükümet, Tip 1 kapsamına otomobil taşımacılığı ve ormancılık da dahil olmak üzere dört alanı eklemeyi planlıyor.

Japonya, programın yerel halkın istihdamını etkilemesini önlemek amacıyla, beş yıllık bir süre içinde her bölgede kaç yabancı işçinin kabul edilebileceğine sınırlamalar getiriyor. 2023 mali yılına kadar geçen beş yılda maksimum sayı 345 bin 150’ye ulaşmıştı.

Yetkililer, 2028 mali yılına kadar beş yıllık üst sınırı belirlemek için her bölgedeki işgücü açığını hesaplıyor. Ücret artışları ve Japon işçiler için artan üretkenlik dikkate alındığında bile toplam açığın 800 bini aşması bekleniyor.

Güncel Haberler

Daha Fazla Bekleyin...Başka Haber Yok