DünyaEkonomi

Avrupa’da gaz fiyatları yükseliyor

Avrupa’da gaz fiyatları, kıtaya Rus gazı tedarikinin azalmaya devam edeceği ve enerji krizinin henüz sona ermediğine ilişkin uyarıların ardından yükselişe geçti.

Avrupa’da derinliği en fazla olan Hollanda merkezli sanal doğal gaz ticaret noktası TTF’de eylül vadeli kontratlarda megavatsaat başına gaz fiyatı gün içinde % 23,7 artarak 38,4 euro’ya çıktı.

Fiyatlar son 5 haftanın en yüksek seviyesini gördü

Ekim vadeli kontratlarda ise megavatsaat başına gaz fiyatı 41,5 euro’ya yükseldi.

Bu artışın ardından fiyatlar, son 5 haftanın en yüksek seviyesini gördü. 30 Haziran’da 38,4 avro olan fiyatlar, 3 Temmuz’da 35,2 avroya gerilemiş ve bu tarihten itibaren neredeyse yatay seyir izlemişti.

Öte yandan, Gas Infrastructure Europe verilerinde, Avrupa’daki gaz depolarının doluluk oranlarının 6 Ağustos itibarıyla %87,7’ye çıktığı ve oranların 1 Kasım’da %90 doluluğa ulaşma planındaki hedeflerin önünde olduğu görülmüştü.

300 euro’yu aşarak tarihteki en yüksek seviyesine çıktı

Kovid-19 salgını sonrası ortaya çıkan arz-talep dengesizliği ve Rusya-Ukrayna Savaşı sonrası yaşanan tedarik kısıtları nedeniyle Avrupa’da gaz fiyatları rekor seviyeye ulaşmıştı.

Gaz fiyatları yaklaşık 1,5 yıl yüksek kalmasının ardından Avrupa’da gaz talebinin düşmesi ve depolardaki doluluk oranlarının artması sonucu 1 Haziran’da megavatsaat başına 23 euro’ya kadar gerileyerek Eylül 2021’den sonraki en düşük seviyesini görmüştü.

Fiyatlar, Ağustos 2022’de megavatsaat başına 300 euro’yu aşarak tarihteki en yüksek seviyesine çıkmıştı.

Güncel Haberler

Daha Fazla Bekleyin...Başka Haber Yok