Dünya

AB göçü engellemek için Tunus’a kesenin ağzını açtı

Avrupa Birliği (AB), Avrupa’ya göçü engellemek için Tunus’la geçtiğimiz yıllarda Türkiye ile yaptığı geri kabul anlaşmasının bir benzeri konusunda mutabakata vardı. AB, mutabakat kapsamında krizle boğuşan Tunus için kesenin ağzını açtı. Anlaşma ile Tunus’un yıpranmış ekonomisi geliştirilerek bir göç kriziyle başa çıkmasına yardımcı olunacak.

Endişeli başbakanların ziyaretinde açıklandı 

Anlaşma, Akdeniz üzerinden göç konusunda endişeli olan Hollanda Başbakanı Mark Rutte ve İtalya Başbakanı Giorgia Meloni ile birlikte Tunus’a yaptıkları ziyaret sırasında AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen tarafından paylaşıldı.

IMF ile müzakere yürütülüyor 

Mutabakat kapsamında AB’nin Tunus’a 1 milyar euronun üstünde borç verebileceği açıklandı. AB, borç dışında ekonomik krizle boğuşan ve Uluslararası Para Fonu (IMF) ile müzakere yürüten Tunus’a 150 milyon euroluk acil destek de aktaracak.

100 milyon euro da sınır güvenliğine

Von der Leyen, AB’nin bu yıl içinde Tunus’a sınır yönetimi, arama ve kurtarma, kaçakçılıkla mücadele operasyonları ve insan haklarına saygı temelinde iadeler için 100 milyon euro destek vereceğini de açıkladı. 

Tunuslu gençlere AB kapısı açıldı 

Avrupa’ya 150 milyon euroluk dijital kablo bağlantısı, 300 milyon euroluk yenilenebilir enerji ihraç projesi ve devam eden farklı projeler için de Tunus’a destek verilecek. Enerji işbirliği ve genç Tunusluların AB ülkelerinde okuma, çalışma ve eğitim alma fırsatlarının genişletilmesi de anlaşmaya varılan diğer başlıklar arasında.

Gizlice aranan çözüme eleştiri

Konuyla ilgili açıklama yapan Tunus Devlet Başkanı Kays Said, yasadışı göçle mücadele için AB ile ortak çalışacaklarını belirterek, “Bazılarının gizlice aradığı çözüm, göçmenleri para karşılığında yerleştirmektir, bu ne insani ne de kabul edilebilir bir çözümdür” dedi.

Güncel Haberler

Daha Fazla Bekleyin...Başka Haber Yok