Dünya

Esir takasında son güne girildi: İnsani ara uzatılacak mı?

İsrail ve Hamas arasındaki ateşker ve rehine takası anlaşmasında sona geldi.

Cuma günü TSİ 08.00’de başlayan anlaşma son esirlerin de takas edilmesiyle bitecek.

Hem İsrail hem Hamas anlaşmasının uzatılabileceğine dair sinyaller verdi.

Hamas yaptığı yazılı açıklamada, İsrail ile sağlanan esir takası ve çatışmalara “insani ara” verilmesini içeren mutabakatı, daha fazla esirin serbest bırakılması doğrultusunda uzatmaya çalıştıklarını bildirdi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD Başkanı Joe Biden’la yaptığı telefon görüşmesinde ateşkesin uzatılmasına olumlu yaklaştıklarını söyledi.

Hamas günlük 10 esiri serbest bırakırsa İsrail de Filistinli mahkumları serbest bırakıp Gazze’ye insani yardım girişine izin verecek.

İsrail ile Hamas arasındaki çatışmalara 4 gün “insani ara” verilmesine ilişkin uzlaşma, 24 Kasım Cuma günü saat 07.00’de (TSİ 08.00) uygulamaya girdi.

Uzlaşıya göre, Hamas’ın elindeki 50 İsrailli esire karşılık İsrail hapishanelerindeki 150 Filistinli serbest bırakılacak. Serbest kalacak esirler her iki taraftan kadın ve çocuklardan oluşuyor.

Hamas, “insani ara”nın, Gazze’nin tüm bölgelerine ulaştırılmak üzere günlük 200 yardım tırı ile 4 yakıt tankerinin girişini kapsadığını duyurmuştu.

Mutabakat kapsamında şu ana kadar Gazze Şeridinden 39 İsrailli kadın ve çocuk, İsrail hapishanelerinden de Filistinli 117 kadın ve çocuk esir serbest bırakılmıştı.

Güncel Haberler

Daha Fazla Bekleyin...Başka Haber Yok