Dünya

Yunanistan’da kamu çalışanları greve gitti! Seçim sonrası ilk eylem

Yunanistan’da, aralarında öğretmenler, doktorlar ve ulaşım personelinin de bulunduğu kamu çalışanları, hükümetin yeniden seçilmesinden aylar sonra planladığı çalışma yasası değişikliklerini protesto etmek için greve gitti.

Grev, Miçotakis’in haziranda yeniden seçilmesinden bu yana hükümete karşı yapılan ilk eylem oldu.

Başbakan Kiryakos Miçotakis’in hükümeti, değişikliğin kayıt dışı çalışmayı ortadan kaldıracağını ve genel olarak istihdamı artıracağını savunuyor. Muhalefet ise bunun işçi haklarına saldırı olduğunu belirtiyor.

Yunanistan’daki bir günlük grev sırasında trenler ve otobüsler azaltılmış saatlerde çalışıyor. Devlet hastaneleri yalnızca acil durum personeli ile çalışıyor ve birçok okul kapandı.

Sendikanın Atina’nın merkezinde bir miting düzenlemesi ve daha sonra bir tartışma ve oylama ile eş zamanlı olarak parlamentoya yürümesi bekleniyor.

Yaklaşık 500 bin işçiyi temsil eden ADEDY, tasarının geri çekilmesini talep ediyor.

Tartışılan yasa tasarısında neler var?

Tam zamanlı çalışanların yarı zamanlı ikinci bir iş bulmalarına ve çıkar çatışması gibi belirli koşullar geçerli olmadıkça günde 13 saate kadar çalışmalarına izin veriyor. Ayrıca işverenlere, ihtiyaç duymaları halinde, altı günlük bir çalışma haftası uygulamalarına da olanak sağlıyor.

Tasarıya göre, bir çalışan ilk çalışma yılı içerisinde herhangi bir uyarı ya da ücret ödenmeksizin işten çıkarılabilecek.

 

Güncel Haberler

Daha Fazla Bekleyin...Başka Haber Yok