EkonomiTürkiye

Şirketlerin yarısı yeni yılda bir zam yapacak

Yeni yılda asgari ücrete yılda bir kez zam yapılması gündemde. Şirketlerin büyük çoğunluğunun da yılda bir kez zam yapma eğiliminde olduğu belirtiliyor.

Dünya gazetesinde yer alan habere göre; Türkiye İnsan Yönetimi Derneği’nin (PERYÖN) yeni yıl ücret artışlarının konuşulduğu webinar’ında şirketlerin zam uygulamaları ele alındı.

MERCER Türkiye ve Doğu Akdeniz Üst Yöneticisi (CEO) Dinçer Güleyin, MERCER araştırmalarından hareketle ücret artış ve yan hak trendlerini geçmiş yıllar ile kıyaslayarak gelecek yıl beklentileri açısından değerlendirdi.

Güleyin, şöyle konuştu: “Şirketlerin 2022’de yüzde 63’ü, 2023’te ise yüzde 67’si yılda iki kere çalışan ücretlerine zam yaptı. Yıl içinde üç veya daha çok kez zam yapanların oranı 2022’de 34, 2023’te ise 26 idi. 2024’e baktığımızda ise şirketlerin yüzde 59’unun yıl içerisinde bir kez, yüzde 33’ünün iki kez, yüzde 8’inin ise üç kez veya üzerinde ücret artışı yapmayı planladığını görüyoruz. Elbette bu oranlar bugünden bakılınca görülen değerler.”

Güleyin, şirketlerin yüzde 79’unun ocakta zam planladığını, yüzde 32’sinin ikinci veya üçüncü zam için temmuz ayını bekleyeceğini bildirdi.
Yeni mezun ile genel müdür maaşı arasındaki farkın 2021’de 17 kat seviyesinde olduğunu belirten Güleyin, bu farkın 2023’te 13 kata kadar düştüğünü ifade etti.

Mehmet Koçak Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Koçak da yemek kartlarıyla ilgili düzenlemenin de beklendiğini bildiren Koçak, “Yemek kartlarının sadece yemek için kullanılması gerekiyor. SGK, yemek kartları ile yemek harici alışveriş yapıldığı tespit edilirse işletmelere fark matrahları çıkaracak” dedi.

Güncel Haberler

Daha Fazla Bekleyin...Başka Haber Yok